Direktor nacionalnog parka na naš način: Škatarić štiti krivolovce

Više izvora potvrdilo je da su krivolovci pušteni, jer je jedan blizak rođak politički najuticajnijeg Zećanina, člana DPS-a
110 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 20:40h

Lovočuvari Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” vratili su opremu krivolovcima uhvaćenim na djelu, jer je to zahtijevao direktor Goran Škatarić.

Više izvora potvrdilo je “Vijestima” da su dvojica krivolovaca prošla nekažnjeno, jer je jedan od njih blizak rođak politički najuticajnijeg Zećanina, člana DPS-a...

Izvor iz NP tvrdi da je Škatarić zahtijevao da se krivolovcima vrati oduzeta oprema i savjetovao lovočuvarima da sve zaborave. On je istakao da to nije prvi put da se krivolovci puste, naglasivši da bi se “velika hajka” podigla da oprema nije vraćena “brataniću” uticajnog Zećanina

“Vijesti” su imale uvid u potvrdu u kojoj piše da su lovočuvari Boris Klikovac i Mladen Maraš uhvatili u krivolovu Peđu Stijepovića i Mladena Maraša i oduzeli im lampu, plinsku bocu i osti.

Pouzdani izvor “Vijesti” iz Nacionalnog parka tvrdi da je Škatarić zahtijevao da se krivolovcima vrati oduzeta oprema i savjetovao lovočuvarima da sve zaborave.

On je istakao da ovo nije prvi put da se krivolovci puste nakon intervencije, naglasivši da bi se “velika hajka” podigla da oprema nije vraćena “brataniću” uticajnog Zećanina.

“Uvijek su određeni bili privilegovani da love na jezeru... Pojedini lovočuvari bi i radili svoj posao, ali ne mogu zbog umreženosti krivolovaca sa vlastima”, kazao je, zahtijevajući da mu se ime ne pominje, jer strahuje za svoju bezbjednost.

Klikovac je juče potvrdio da su uhvatili krivolovce, a potom ih pustili, nakon što mu je novinar kazao da je imao uvid u zapisnik.

Zapisnik o oduzimanju opreme koji su sačinili lovočuvari

“Ako piše moje ime (na potvrdi), onda je moj potpis i tog dana sam oduzeo opremu krivolovcima. Kasnije je intervenisano da se vrati”, kazao je Klikovac.

Na pitanje novinara ko mu je naložio da vrati oduzetu opremu, Klikovac je odgovorio da nije ovlašćen da daje ikakve izjave za javnost i odmah prekinuo vezu.

Krivolovci Maraš i Stijepović i Škatarić nijesu juče odgovarali na pozive i SMS-ove “Vijesti”.

Na pitanja “Vijesti” nije odgovoreno ni iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NP CG).

Lovočuvari sa Skadarskog jezera pustili su i prije dvije nedjelje dvojicu krivolovaca koji su lovili strujom, jer su rekli da rade za lokalnog biznismena.

Nakon pisanja “Vijesti”, Škatarić je pokrenuo disciplinski postupak protiv lovočuvara, ali i nadzornika koji je prijavio događaj. Javnosti nije poznato da li je neko od njih i kažnjen.

Zbog slučaja "Bruzda" još niko nije kažnjen, iako je disciplinski postupak odavno okončan

Direktor NP CG Zoran Mrdak ranije je pokrenuo disciplinski postupak protiv Škatarića, zato što ranjenom orlu po imenu Bruzda nije pružio medicinsku pomoć, već je uređaj, uz pomoć kojeg su ga pratili poljski ornitolozi, predao policiji, sumnjajući da je riječ o špijunaži.

Ranjeni orao uginuo je u dvorištu Škatarićeve kuće, a zbog toga još niko nije kažnjen, iako je disciplinski postupak odavno okončan.

Mrdak traži istragu

U NP CG upoznati su da su krivolovci pušteni.

Nakon što su od novinara “Vijesti” saznali za slučaj i zahtijevali da im se pošalje potvrda o privremeno oduzetim predmetima, u koju su “Vijesti” imale uvid, saopštili su da je Škatariću upućen dopis za “dostavljanje službene dokumentacije od 11. februara, kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice vezane za ovaj slučaj”.

Izvor iz NP “Skadarsko jezero tvrdi da je u upravi parka nastala prava pometnja, nakon što su dobili zahtjev od nadređenih iz NP CG.

Galerija

Bonus video: