"Pomorskom saobraćaju" izvjesna kazna od 1.500 eura?

Dok je plovio na redovnoj liniji Kamenari-Lepetane preko tjesnaca Verige u Boki kotorskoj, “Teodo” je iz za sada još zvanično neutvrđenih razloga, manevrišući prilikom pristajanja u Lepetanima, udario u obalu
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2018. 14:41h

Inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kaptenaije Kotor Željko Lompar i sudski vještak Aleksandar Božović – istražitelj Nacionalne komisije za istraživanje ozbiljnih nesreća vazduhoplova, brodova i željeznice, u petak će pregledati trajekt „Teodo“ i obaviti ispitivanje o uzrocima incidenta koji je taj brod 1. jula imao u Lepetanima.

Dok je plovio na redovnoj liniji Kamenari-Lepetane preko tjesnaca Verige u Boki kotorskoj, “Teodo” je iz za sada još zvanično neutvrđenih razloga, manevrišući prilikom pristajanja u Lepetanima, udario u obalu. Brod je kontakt sa obalom ostvario u blizini starog tzv. mula Veselina u tom tivatskom naselju, na oko 150 metara vazdušne linije od trajektnog pristaništa Lepetane. Prilikom udara broda od 384 bruto-tone u obalu, na sreću niko nije povrijeđen, ali je pričinjena veća materijalna šteta na obalnoj infrastrukturi.

Trajekt je pramcem udario u obalni zid i parapet na lokalnom putu Tivat-Prčanj-Kotor, srušivši stari kameni zid-parapet na dva mjesta. Oštetio je i jednu manju drvenu i jednu betonsku pontu, a oštećenja je nanio i jednoj ovdje usidrenoj barci mještana koja se zaglavila ispod pramca trajekta: tako ju je 39 metara dugi i 15 metara široki trajekt, zavozeći krmom da bi se udaljio od obale, povukao za sobom i pritom iščupao muring barke, ali i njen vez na obali.

“U petak ćemo detaljno pregledati brod i sve aspekte od važnosti za utvrđivanje pravog uzroka nezgode koja se dogodila 1.jula. U nezgodi nije bilo povrijeđenih osoba, niti je brod oštećen, ali jeste obalna infrastruktura zbog čega će brodar vjerovatno biti novčano kažnjen, a kako će se dalje stvari razvijati, zavisi od rezultata istrage i pregleda broda", povrdio je “Vijestima” Lompar dodajući da vlansiku trajekta - kompaniji “Pomorski saobraćaj” iz Kamenara, zbog nanošenja štete obali i obalnoj infrastrukturi, prijeti kazna od 1.500 eura.

On je dodao da je “Teodo” u međuvremenu imao probnu vošnju na kojoj brod nije pokazao nikakve probleme sa kormilarskim uređajem i drugim sistemima, zbog čega Inspekcija sigurnosti plovidbe nije imala razloga da tom trajektu zabrani plovidbu i korišćenje na redovnoj liniji Lepetane-Kamenari. Inače, Inspekciji sigurnosti plovidbe građani su skrenuli pažnju na pojavu uljnih mrlja u moru na pristaništu Opatovo u Tivtu gdje se ovih dana često nalazi putnički katamaram “Marexpress” što ga je nedavno u Italiji kupio jedan preduzetnik iz Budve.

Lompar je kazao da je brodu čiji je upis u crnogorski registar u toku, dozvoljeno da se veže na Opatovu dok se ne završi postupak registracije, ali da Inspekcija nije dala saglasnost da se na njemu za to vrijeme obavljaju bilo kakvi radovi, zbog čega će ponovno izaći na teren i provjeriti osnovanost tvrdnji građana da se sa tog katamarana u more prosipa nafta, ulje i boja.

Galerija

Bonus video: