BLAŽOV "MERCEDES"

Pola vijeka legendarnog automobila koje je koristio crnogorski državni vrh

Elegantni stari crni „mercedes“ svojevremeno je koristio dugogodišnji crnogorski državni i partijski vodja Blažo Jovanović
130 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2013. 13:06h

NVO „Generalni konzulat SFRJ“ iz Tivta juče je posjetom Podgorici, okončala turneju po Crnoj Gori kojom je obilježeno pola vijeka upotrebe službenog vozila konzulata – „mercedesa S 280“ iz 1962, a koji je nekada bio zvanično vozilo državnog protokola Socijalističke Republike Crne Gore.

Elegantni stari crni „mercedes“ svojevremeno je koristio dugogodišnji crnogorski državni i partijski vodja Blažo Jovanović, a taj automobil je bio i u eskortu prilikom više zvaničnih posjeta doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Crnoj Gori.

Generalni konzul SFRJ u Crnoj Gori Marko Perković je juče, kao svojevrsni uvod u predstojeću proslavu Dana mladosti 25.maja u Tivtu, starim „mercedeseom“ posjetio Podgoricu.

Pola vijeka star oldtajmer sa starim crvenim tablicama TG 10-01 i istaknutim jugoslovenskim trobojkama sa petokrakom na jarbolima na prednjim blatobranima, izazvao je veliku pažnju i opšte oduševljenje gradjana, ali i političara u Podgorici.

"Nakon 50 godina, ovaj auto se vratio na svoje mjesto – počasni parking ispred zgrade parlamenta u Titogradu i to zahvaljujući razumijevanju i zalaganju predsjednika Skupštine Narodne Republike Crne Gore, druga Ranka Krivokapića", kazao je Perković koji je u vožnji kroz Podgoricu za volanom „Blažovog mercedesa“, čak bio u centru kolone koju su činili Krivokapićev službeni „audi S8“ i novi „mercedes“ sa tjelohraniteljima predsjednika parlamenta.

"Mogu reći da je pojava našeg služenog vozila na parkingu ispred Skupštine izazvala i opšti politički konsenzus vlasti i opozicije jer su poslanici obiju grupacija sa simpatijama dočekali pojavu starog „mercedesa“ i konstatovali da se prije pola vijeka ipak bolje živjelo.

Obećavam im da ću se potruditi da mnogo češće dolazim ovim automobilom u Titograd jer mi je bilo drago vidjeti osmjeh koji je pojava „Blažovog mecedesa“, izazvala na napaćenim i izmučenim licima naših poslanika", kazao je tim povodom „Vijestima“ generalni konzul SFRJ u Crnoj Gori Marko Perković.

Galerija

Preporučujemo za Vas