Na Savinom kuku tečaj za gorske spasioce

Za obuku je neposredno zaduženo pet instruktora među kojima i ljekar specijalizovan za aktivnosti spasavanja u planini
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2013. 10:11h

Prostor Savinog kuka poligon je za 16 polaznika iz Žabljaka i Kolašina koji pohađaju šesti i sedmi kurs za sticanje zvanja gorskog spasioca. Projekat realizuje Gorska služba spasavanja Crne Gore u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu i Komove i lokalnim upravama ova dva planinska centra.

Za obuku je neposredno zaduženo pet instruktora među kojima i ljekar specijalizovan za aktivnosti spasavanja u planini.

Načelnik nacionalne GSS Željko Loncović kaže da, od ukupno osam obuka, u pitanju zimski tečaj.

"Uslovi za realizaciju desetodnevne obuke su veoma dobri. Obilje snijega i konfiguracija terena omogućavaju da se ispune sve planirane aktivnosti iako pozni snijeg, svojim karakteristikama, ne ispunjava potrebne kriterijume.

Teme su spašavanje u zimskim uslovima, transport povrijeđenog po ledenim i zasniježenim strmim terenima, traženje i spašavanje iz sniježne lavine, korišćenje improvizovanih i tipiziranih sredstava za spašavanje i ukazivanje prve pomoći u takvim uslovima", kaže Loncović i dodaje da je GSS Crne Gore članica IKAR, međunarodne spasilačke asocijacije u kojoj zbog karakteristika prostora na kome djeluje participira sa dva predstavnika.

On je istakao da je ovo jedna od poslednjih faza za formiranje obavještajnih tačaka u dva vodeća centra kontinentalnog turizma koje će, u perspektivi pretasti u stanice GSS. Za to su i lokalne uprave stvorile preduslove opredjeljivanjem prostorija za djelovanje ove humane aktivnosti pa će obavještajne tačke početi sa radom od početka nastupajuće ljetnje sezone.

"U tu svrhu, za obje obavještajne tačke obezbijeđena je osnovna spasilačka oprema ukupne vrijednosti 20.000 eura. Prostor djelovanja gorskih spasilaca iziskuje dodatno opremanje koje će sukcesivno pristizati. Spasilačka aktivnost je centralizovana što znači da će aktivnu ulogu, kako u daljoj edukaciji tako i u neposrednim akcijama imati GSS Crne Gore", kazao je Loncović.

Galerija

Bonus video: