Drama još traje: Ulcinjska djevojčica i njena majka i dalje na ulici

"Pokušaćemo da nađemo kompromis i maknemo dijete sa ulice”, kazao je Duraku negirajući da je u jučerašnjoj izjavi “Vijestima” eksplicitno govorio o kršenju prava djeteta
122 pregleda 8 komentar(a)
djevojčica, S.Đ., Ulcinj, Foto: Samir Adrović
djevojčica, S.Đ., Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 18.04.2013. 16:31h

Službenici ulcinjskog Centra za socijalni rad juče su obišli Rudinu Đokić (42) i njenu šestogodišnju kćerku S, koje već nekoliko noći spavaju pod vedrim nebom, ispred zgrade, samo deset metara od ulaza i stana iz koga ih je “izbacio muž i otac Said”.

Rukovodilac centra Mehmet Duraku kazao je da ta ustanova čini sve da pomogne porodici koja je u dubokoj krizi, u kojoj se supružnici tuže i razvode i u kojoj najviše trpi nedužno dijete.

“Slučaj je izuzetno složen jer prema Saidovim riječima, Rudina odbija da primi 90 eura koje joj on daje za dijete na ime alimentacije. Zapravo, prema njegovim riječima, ona ne želi novac, već da se vrati u stan, što on kategorično odbija”, kazao je Duraku

Duraku je naglasio da su službenici napravili zapisnik i stupili u kontakt sa Saidom, koji se trenutno, kako su kazali, ne nalazi u Ulcinju.

“Obećao je da će sjutra doći na razgovor u centar, kao i Rudina. Pokušaćemo da nađemo kompromis i maknemo dijete sa ulice”, kazao je Duraku negirajući da je u izjavi u tekstu „Djevojčica spava pod vedrim nebom“, objavljenom u jučerašnjim “Vijestima”, eksplicitno govorio o kršenju prava djeteta.

“Dijete niko fizički ne maltretira. Pokušali smo u nekoliko navrata da djevojčici obezbijedimo smještaj u prihvatnim centima u Podgorici ili Nikšiću, ali je majka to odbila. Nažalost, u Ulcinju nemamo tu alternativu”, kazao je Duraku.

On je istakao da je sudski postupak Đokića u toku i da ne zna kada će biti riješen, zbog čega je, kako je naveo, centar limitiran u aktivnostima.

“Možemo samo da posredujemo što je u skladu sa našim zakonskim ovlašćenjima”, kazao je Duraku.

Podsjeća da je problem u familiji Đokić aktuelan od prije dvije godine.

“Slučaj je izuzetno složen jer prema Saidovim riječima, Rudina odbija da primi 90 eura koje joj on daje za dijete na ime alimentacije. Zapravo, prema njegovim riječima, ona ne želi novac, već da se vrati u stan, što on kategorično odbija”, kazao je Duraku.

“Vijesti” su juče objavile potresnu priču o šestogodišnjoj djevojčici koja, čak i bolesna, pod temperaturom, spava pod vedrim nebom na ceradi ispod koje se nalaze stvari i garderoba.

>>> Dijete kao kolateralna šteta razvoda braka: Djevojčica spava pod vedrim nebom

Rudina je iz Albanije i prije sedam godina udala se za Saida. Ubrzo su dobili djevojčicu, ali i probleme u braku koji su kulminirali ovih dana.

Said je suprugu i kćerkicu, kako je kazala Rudina, istjerao iz stana sa stvarima i zabranio im povratak.

To, kako su kazale komšije, nije prvi put, ali se Rudina ranije sa kćerkicom uvijek vraćala u stan.

Prvom presudom Osnovnog suda u Ulcinju, brak je razveden, ali ta odluka nije postala pravosnažna jer je Rudina preko opunomoćenika podnijela žalbu.

Stan Đokića juče je bio zaključan.

Bonus video: