Milionske investicije: Planirali aerodrom kod Njegovuđe

Umjesto plana, u fokusu rasprave su bile katastarske greške pošto su mještani Žabljaka tek uvidom u Nacrt plana vidjeli su da njihova imovina nije zavedena pod njihovim imenom
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2013. 18:35h

Nacrtom prostornog plana posebne namjene za Durmitorsko područje predviđeno je niz infrastrukturnih projekata, rekonstrukcija hotela i smještajnih kapaciteta, žičara, ali mogućnost izgradnje aerodroma treće kategorije u blizini Njegovuđe, saopšteno je na jučerašnjoj javnoj raspravi u Podgorici.

Projekcije su da je za troškove izgradnje turističkih kapacitetea potrebno više od 192 miliona eura, a za ostale troškove skoro 16 miliona. Od legalizacije nelegalnih objekata očekuje se da će opština ostvariti prihod od šest miliona eura.

Obrađivači planova preporučili su da Nacionalni park zahvati i prostor Sinjajevine i Šaranca, a kao projekat koji bi mogao probuditi to područje naveli su otvaranje fakulteta za održivi razvoj i zaštitu životne sredine. Jedan od predloga je i izgradnja etno muzeja i sportskog centra. Planirano je zatvaranje neregulisane deponije blizu Žabljaka, izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda, a u fokusu će biti razvoj poljoprivrede. Među planovima je i rekonstrukcija hotela Durmitor i vojnog odmorališta.

Bivši direktor TO Žabljak Darko Stijepović kazao je juče da se umjesto kažnjavanja nelegalnih graditelja, pomjeraju granice nacionlnog parka. On je dodao i da se ne slaže sa tim što je najljepši dio tog područja – Pošćensko jezero, isključeno iz parka, ističući da UNESCO takvo nešto neće dozvoliti.

Ipak, netačni podaci koje je katastar dao obrađivačima Nacrta prostornog plana bili su u fokusu javne rasprave. Jovan Novosel je kazao da je zbog toga tužiocu u Pljevljima podnio krivičnu prijavu protiv NN lica u organu lokalne samouprave na Žabljaku.

Tek uvidom u Nacrt plana, kako su kazali, vidjeli su da njihova imovina nije zavedena pod njihovim imenom, već je preimenovana u javni put ili prevedena na nekog od komšija.

Zorica Šibalić koja živi u Ivan dolu, kao i njena komšinica Milica Lazarević pitale su juče da li je uopšte neko izlazio na teren da utvrdi pravo stanje. Isti problem imaju i mještani Savinog kuka.

"Ugrozili ste egzistenciju moje porodice koja se bavi turizmom. Prebacili ste tuđu parcelu u moju i doveli put do samih stepenica. Moju porodicu kao starosjedioce ne možete stavljati u isti koš sa uzrupatorima koji prave vikendice bez građevinskih dozvola. Parcela koju ste upisali kao put je pod hipotekom zbog kredita koji smo uzeli preko Zavoda za zapošljavanje", kazala je Šibalić.

Lazarević je kazala da bi zbog tog propusta neko u žabljačkom katastru trebao da odgovara.

Obrađivač plana Ksenija Vukmanović kazala je da na greške u katastarskim podlogama ne mogu da utiču, ali će tražiti preciznije podatke, jer postojeći možda nijesu ažurirani. Obrađivači su naveli i da se radi o Nacrtu prostornog plana, tako da još na vrijeme mogu da se isprave moguće greške.

Galerija

Bonus video: