Oboreni rekordi: Ekstremne kiše su štetile poljoprivredi

U Nikšiću, gdje padavine zbog hidroenergetskih akumulacija imaju najveću ekonomsku vrijednost, u istom periodu palo je još više kiše
65 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2013. 19:39h

Za prva tri mjeseca ove godine po podacima Hidometeorološkog zavoda, na većem dijelu prostora Crne Gore pale su rekordne količine kiše. To prije svega važi za dva najveća grada Podoricu i Nikšić i još više za najkišovitiji Prijestonicu Cetinje.

„Od početka godine do sada u Podgorici je palo 1231 litar kiše po kvadratnom metru, što predstavlja tri četvrtine uobičajene godišnje količine padavina. Mart je bio esktreman plao je 553 litra kiše odnosno tri i po puta više od količine koja je uobičajena za taj mjesec. Na prostoru Podgorice nikada u posljednje 64 godine, koliko se mjere padavine, nije se desilo da tokom marta padne 500 litara kiše niti se dogodilo da za prva tri mjeseca padne 1.000 litara po kvadratu. Sada su te količine premašene i postavljeni su rekordi padavina“, kazao je meteorolog Branko Micev, rukovodilac Centra za prognozu u Hidrometeorološkom zavodu.

U Nikšiću, gdje padavine zbog hidroenergetskih akumulacija imaju najveću ekonomsku vrijednost, u istom periodu palo je još više kiše.

„Za tri mjeseca palo je 1369 litara ili 69 odsto prosječne godišnje količine padavina. Samo u martu je zabilježena rekordna količina od 534 litra po kvadratu. Cetinje je gotovo duplo premašilo i ove ogromne količine padavina, pa je za prva tri mjeseca u Prijestonici palo nevjerovatnih 2.584 litara kiše, odnosno četiri petine prosječne godišnje količine padavina. Samo u martu palo je 1.073 litra odnosno tri puta više kiše od martovskog prosjeka. I tu je oboren rekord koji je znatno duži od pola vijeka“, kaže Micev.

Ovako velike količine padavina osim na proizvodnju struje ostavljaju još veće, ali negativne posljedice, na poljoprivrednu proizvodnju.

„Poljoprivreda je vrlo osjetljiva djelatnost posebno kada je riječ o klimatskim prilikama i još više kada imamo ovakve ekstreme. Već je evidentno da svi poljoprivredni radovi kasne, a pitanje je je li na vrijeme i koliko odrađena agrotehnička zaštita biljaka i usjeva“, kaže Micev.

Galerija

Bonus video: