Medenica oštro protiv reizbora sudija, poručila: Nije se desila nikakva revolucija

Medencija je uputila oštru poruku lideru SDP-a Ranka Krivokapića da je njegov predlog za opšti reizbor sudija neprihvatljiv
102 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 18:16h

Predsjednica Vrhovnog suda i Sudskog savjeta Vesna Medenica oštro se protivi opštem reizboru sudija.

Medencija je uputila oštru poruku lideru SDP-a Ranka Krivokapića da je njegov predlog za opšti reizbor sudija neprihvatljiv, navodeći da se “ u našoj državi nije desila nikakva revolucija” pa da je neophodan opši reizbor.

Medenica je na konferenciji za novinare povodom godišnjeg izvještaja o radu sudova za prošlu godinu, zatražila i da Krivokapić objasni o kakvom reizboru sudija priča, ko bi sastavio Sudski savjet koji bi ponovo birale kolege kao i šta bi se u tom slučaju desilo sa postupcima pred crnogorskim sudovima.

Ministru pravde i potredsjedniku Vlade Dušku Markoviću, koji zastupa stav da bi trebalo odgovornost svesti na sudska vijeća, poručila je da ako smatra da postoji nečija odgovornost zbog ukidanja presuda u najozbiljnijim slučajevi ima pravo kao član Sudskog savjeta da pokrene inicijativu za razrješenje.

Bivšem vrhovnom tužiocu Ranki Čarapić poručila je da ne može da komentariše postupke koji su i dalje pred sudovima.

Medenica je navela da je broj ukinutih presuda manji u odnosu na prethodnu godinu ali da je kvalitet presuđenja nezadovoljavajući.

Prema njenim riječima, tamo gdje bude ukinuto više od 30 odsto presuda u posljednje dvije godine pokrenuće se postupci za razrješenje.

Odbacila je optužbe da je najnovijim ukidanjima presuda od strane Apelacionog suda urušen ugled suda navodeći da je to uloga viših instanci i da bi bilo problematičnije da se sve presude potvrđuju.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Medenica je saopštila i da ne vidi razlog da podnese ostavku, zbog ukidanja presuda , kao i da to nije zahtjev Evropske komisije već ocjena novinara.

Predsjednica Vrhovnog suda i sudskog savjeta poručila je parlamentarcima i izvršnoj vlasti da ne mogu da kontrolišu sudsku vlast kao treću granu vlasti i da ih ostave da u okviru sudstvu da svoje probleme rješavaju sami.

Mediji, prema njenim riječima, skandaloznim naslovima, koji najčćešće ne odražavaju suštinu problema, stvaraju dodatno lošu sliku o pravosuđu.

Manje predmeta u odnosu na 2011.

Medenica je saopštila da je priliv predmeta u odnosu na prethodnu godinu manji je za 22,71%, a broj riješenih predmeta takođe je manji u odnosu na prethodnu godinu, i to za 20,79 %.

Sudije su prosječno bile opterećene sa po 501,42 predmeta, od kojih su završile po 367,75, dok je nezavršenih predmeta po sudiji 135,68.

Od svih odluka koje su ispitane po žalbama na višim sudskim istancama 69,09% je potvrđeno, preinačeno je 6,56%, a ukinuto 23,63%. Ako procenat ukinutih odluka uporedimo s procentima ukinutih odluka sudova u okruženju ili čak sudova članica EU, uočava se da su su odluke naših sudova dobrog kvaliteta. Međutim, kvalitet presuđenja nije zadovoljavajući kod pojedinih sudija i sudova, tako da je i to jedan od glavnih prioriteta kojima će se u 2013. godini sudska vlast i Sudski savjet baviti.

U tom cilju, prvenstveno je neophodno utvrditi subjektivnu odgovornost svakog pojedinačnog nosioca sudske funkcije kome je više od 30 % ukinutih odluka u zadnje dvije godine, što će nužno dovesti do pokretanja postupka za utvrdjivanje odgovornosti za iskazanu nestručnost.

Osnovni sudovi su počeli sudijsku godinu sa 31.971 predmetom, primili 54.145, ukupno u radu imali 86.116, riješili 58.753 ili 108,51% više od priliva, a ostalo im nezavršeno 31,77 %.

Najviše su opterećene sudije osnovnih sudova jer su u radu imali prosječno 581,86 predmeta, završili su 396,98, a ostalo im je 184,89.

U krivičnom referatu ostalo je nezavršeno 32,24%, dok je u parnici taj procenat veći 42,21%, ali u odnosu na prethodnu godinu to je bolji učinak. Ono što je zabilježeno kao dobar rad osnovnih sudova jeste u izvršenjima sudskih odluka, gdje je neizvršeno samo 31,42% i nezavršenih ima samo 7.281 sudska odluka, što je izuzetan učinak pri činjenici da je 2007. godine bilo 29.233 neizvršene sudske odluke.

Što se tiče kvaliteta rada osnovnih sudova u krivičnim predmetima ukinuto je samo 21,69%, a u parničnoj materiji 26,4 %, što je na nivou svih sudova dobar kvalitet. Medjutim, postoje sudovi gdje je broj ukinutih odluka u parničnoj materiji preko 52%, odnosno 40% , a u krivičnoj materiji imamo tri suda gdje je broj ukinutih odluka preko 30%.

U vezi sa trajanjem postupka u složenim predmetima kod svih osnovnih sudova u Crnoj Gori, Savjet ukazuje da je do tri mjeseca završeno čak 42,30% svih predmeta, do šest mjeseci 17,58%, do devet mjeseci 11,86%, dok je do godine 9,34%, a preko godine 18,25%.

Galerija

Bonus video: