Policijske istrage kasne jer informacioni sistem nije pouzdan?

Kao primjer lošeg funkcionisanja sistema izvori Vijesti navode da se nerijetko, na osnovu registarskih oznaka, ne mogu dobiti tačni podaci o tipu vozila i vlasniku automobila
118 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2013. 01:28h

Informacioni sistem Uprave policije nije do kraja pouzdan i otežava rad opšte nadležnosti i kriminalističke policije, saopštilo je “Vijestima” više izvora iz te institucije.

Zbog nepouzdanih podataka, istrage i druge provjere, navodno, traju duže.

Sagovornici nijesu željeli da komentarišu mogućnost da je neko namjerno ubacivao pogrešne podatke u informacioni sistem, a iz Ministarstva nije odgovoreno da li će neko odgovarati zbog tog problema

Kao primjer lošeg funkcionisanja sistema izvori “Vijesti” navode da se nerijetko, na osnovu registarskih oznaka, ne mogu dobiti tačni podaci o tipu vozila i vlasniku automobila.

Sagovornici nijesu željeli da komentarišu mogućnost da je neko namjerno ubacivao pogrešne podatke u informacioni sistem, a iz Ministarstva nije odgovoreno da li će neko odgovarati zbog tog problema.

Iz MUP-a su saopštili da problem nije u evidenciji koju su oni vodili.

“Problemi u vezi s netačnošću podataka o vlasnicima vozila, boji, marki i tipu vozila, nijesu u činjenici da su netačni podaci u evidenciji registrovanih motornih vozila, koju vodi Ministartsvo unutrašnjih poslova, već u tome što je bio loš način implementacije korišćenja podataka u Informacionom sistemu Uprave policije”, piše u odgovorima MUP-a.

Dodali su da je od 1. avgusta prošle godine, kada je sistem policije pripojen informacionom sistemu Ministarstva unutrašnjih poslova, počeo proces integracije sistema - koji za cilj ima povećanje funkcionalnosti aplikativnih rješenja koje koristi Uprava policije.

“Krajem jula 2012. godine donijet je Zakon o unutrašnjim poslovima i izmjene i dopune Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, tako da je u toku i usaglašavanje aplikativnih riješenja sa njima”, piše u saopštenju MUP-a.

Istakli su da su u toku i pripreme za implementaciju novorazvijenog aplikativnog rješenja, koje će omogućiti efikasno korišćenje podataka građanskih stanja od strane Uprave policije.

TETRA kasni

U avgustu prošle godine, rukovodilac Operativno-komunikacionog centra Vojislav Dragović najavio je da će, u jednom dijelu službe, do kraja 2012. biti instaliran TETRA sistem, koji bi omogućio brži, kvalitetniji i bezbjedniji prenos informacija.

To, međutim, još nije realizovano.

“TETRA sistem će nam omogućiti brži, kvalitetniji i bezbjedniji prenos informacija”, kazao je tada Dragović.

Iz MUP-a je saopšteno “Vijestima” da zbog kompleksnosti, obimnosti i velike vrijednosti tog projekta samo njegova prva faza biće završena do kraja ove godine.

“U prvoj fazi predviđeno je pokrivanje TETRA signalom Podgorice, Danilovgrada, Cetinja i Crnogorskog primorja, kao i zamjena postojećeg policijskog analognog radio sistema digitalnim sistemom TETRA na ovim teritorijama.

Imali velika očekivanja od TETRA sistema: Vojislav Dragović

U drugoj fazi je planirano pokrivanje TETRA signalom ostalih crnogorskih gradova, a u trećoj pokrivanje granice i glavnih magistralnih puteva”, naveli su iz MUP-a.

Takođe, saopšteno je da je realizacija projekta u toku. “Instalisana je, testirana i puštena u rad serverska oprema i bazne stanice koje su u potpunosti obezbijedile pokrivenost TETRA signalom teritorije predviđene prvom fazom.

Dalje, završena je obuka tehničkog kadra Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova za administraciju i upravljanje sistemom, za eksploataciju i programiranje terminala, kao i obuka policijskih službenika za rukovanje digitalnim radio stanicama”, saopšteno je iz MUP-a.

Iz tog državnog organa potvrđeno je da je instalisana oprema, umreženi terminali i izvršena migracija sa analognog na digitalni radio sistem TETRA u dežurnim službama policije u Podgorici, Baru, Ulcinju, Budvi, Herceg Novom, Kotoru, Tivtu, Danilovgradu i Cetinju, Područnoj jedinici Bar, Ispostavi policije Kotor, dijelu službi Uprave policije u Podgorici, a trenutno je u toku puštanje u rad sistema u Ispostavi policije Cetinje.

Galerija

Bonus video: