Zakon o bezbjednosti saobraćaja: Kazne i za bluetooth uređaje

Iako se skoro tri mjeseca primjenjuje novi Zakon o bezbjednosti na putevima, još nijesu urađeni brojni podzakonski akti
240 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 17:39h

Vozači u Crnoj Gori ne smiju koristiti slušalice, blu-tut, kao ni hands-free uređaje, tvrde iz Uprave policije, iako to pitanje nije regulisano Zakonom o bezbjednosti saobraćaja.

U novom zakonu jedino piše da će se od 60 do 150 eura kazniti vozač koji za vrijeme vožnje koristi telefonski uređaj. Dakle, kažnjavanje za korišćenje slušalica i ostalih uređaja, slobodna je procjena saobraćajca.

"Članom 22 stav 1 propisana je zabrana upotrebe telefonskog uređaja u toku vožnje, a članom 323 stav 1 tačka 1 propisana je novčana kazna u iznosu od 60 do 150 eura. Tumačeći odredbu člana 22 stav 1 i 2 zaključujemo da vozač ne može koristiti pomoćne uređaje za telefoniranje - slušalice, blu-tut, hends-free jer se upotrebom tih uređaja ometa pažnja vozača prilikom upravljanja vozilom", pojasnili su u policiji njihovo slobodno tumačenje tog člana zakona.

Iako se gotovo tri mjeseca primjenjuje novi Zakon o bezbjednosti na putevima, još nijesu doneseni brojni podzakonski akti, koji bi trebalo da prate sankcionisanje drumskih prekršaja.

Propisi koji prate taj zakon trebalo je da budu gotovi prije početka primjene, ali kako sada stvari stoje, na potpuno pravno uređenje ove oblasti će se pričekati.

Uprava policije, koja je nadležna za nadzor i primjenu tog zakona, ne bavi se donošenjem podzakonskih akata zbog čega su saobraćajci na terenu prinuđeni da novi zakon usklađuju sa starim pravilima.

Zabranjeno sve što ometa pažnju vozača (ilustracija)

"Vijestima" je u vrhu UP pojašnjeno da su oni obaviješteni da su neki podzakonski akti izrađeni, dok neki propisi još čekaju da ugledaju “svjetlost dana”.

Tokom kontrole drumskog saobraćaja policajci imaju pravo da za teže prekršaje oduzimaju vozačke dozvole, a potom pokreću prekršajne ili krivične postupke protiv nesavjesnih vozača

Još u martu 2006. godine Crna Gora je dobila novu, pooštrenu verziju Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koji je pored strogih novčanih kazni uveo i novinu - evidencione kartone. Ti kartoni nakon skoro sedam godina primjene nijesu zaživjeli u praksi, a sada je novi zakon taj propis potpuno izbrisao.

"Trenutno važeći ZOBS ne predviđa posjedovanje evidencionog kartona. Kazneni bodovi se sabiraju u prekršajnoj evidenciji, koja je kod Ministarstva pravde i vodi se u elektronskoj formi. U toku je izrada i aplikacije 'vozačke dozvole', koja predstavlja centralizovanu elektronsku evidenciju oduzetih vozačkih u kojoj će se između ostalog upisivati i kazneni bodovi. Takođe u okviru te evidencije će se vršiti i brisanje kaznenih bodova u skladu sa zakonom", pojasnili su pravnu proceduru u UP.

Vozač, za kojeg policajac posumnja da je u pijanom stanju ili pod uticajem narkotika, može da traži analizu u zdravstvenoj ustanovi ali ako odbije da se podvgrne ispitivanju slijedi novčana kazna

Prilikom sudskih postupaka, vozačke dozvole policija neće dostavljati sudovima za prekršaje uz zahtjeve za pokretanje postupka, a najviše dva mjeseca saobraćajci imaju pravo da “drže” oduzete dozvole.

Novi zakon predviđa i to da će vozač, koji ima sve položene kategorije, ostati bez vozačke dozvole ako je napravio teži prekršaj, tako da na dva mjeseca neće moći da upravlja bilo kakvim motornim vozilom.

"U slučajevima kada učesnik u saobraćaju počini prekršaj za koji je, shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja predviđeno oduzimanje vozačke dozvole, ona se oduzima za sve kategorije vozila, te za to vrijeme izvršilac prekršaja ne može upravljati vozilom bilo koje kategorije”, naveli su u policiji.

Vozač, za kojeg policajac posumnja da je u pijanom stanju ili pod uticajem narkotika, može da traži analizu u zdravstvenoj ustanovi ali ako odbije da se podvgrne ispitivanju slijedi novčana kazna.

“Kada vozač ili instruktor vožnje odbije da se podvrgne ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava, aparata i metoda ili odbije da se podvrgne stručnom pregledu u zdravstvenoj ustanovi, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 300 do 2.000 eura ili zatvorom u trajanju do 60 dana. O rezultatima izvršene analize krvi i urina, zdravstvena ustanova, odnosno laboratorija dužna je da, najkasnije u roku tri dana dostavi policiji pismeni nalaz”, pojašnjeno je u policiji.

Uređaje “baždare” jednom godišnje

Uprava policije saopštila je da su Zakonom o metrologiji oni u obavezi da jednom godišnje šalju na testiranje uređaje koji se koriste za mjerenje alkohola i brzine kretanja vozila.

“Svi uređaji koje koristi saobraćajna policija posjeduju važeća uvjerenja o kalibraciji. Nakon kalibracije uređaja, Zavod za metrologiju i precizna mjerenja Crne Gore vrši postavljanje registracionih naljepnica na svaki uređaj pojedinačno. Ukoliko stranka iskaže sumnju u ispravnost uređaja, ona to pravo može ostvariti preko suda, kada sudije za prekršaje traže službenim putem, da se dostavi kopija uvjerenja o kalibraciji”, pojasnili su u UP.

Član MUP-a u komisiji za polaganje vozačkih ispita

Prilikom polaganja vozačkih ispita, u auto- školama jedan od tri člana komisija za polaganje bio je i predstavnik Uprave policije.

Međutim, od kako je u julu prošle godine stupio na snagu Zakon o unutrašnjim poslovima, ubuduće će član tih ispitnih komisija biti iz redova MUP-a, a ne Uprave policije.

“Zakon o unutrašnjim poslovima stavio je van snage Zakon o policiji, a njime se UP pozicionira kao organ u sastavu MUP-a. Time je logično i rješenje novog ZOBS-a u kome se kaže da će član ispitne komisije biti predstavnik MUP-a, a ne kao do sada UP”, odgovoreno je “Vijestima”.

Galerija

Bonus video: