Mladi u Crnoj Gori puni biznis ideja

Glavna želja mladih nije da rade u državnim institucijama
367 pregleda 8 komentar(a)
posao, Foto: Shutterstock.com
posao, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.04.2013. 20:36h

Mladi u Crnoj Gori imaju mnogo više biznis ideja nego spremnosti da se upuštaju u pokretanje sopstvenog posla, pokazalo je istraživanje Agencije za ispitivanje javnog mnjenja "Damar" iz Podgorice, sprovedeno među mladima starosti od 15 do 24 godine na uzorku od 1.000 ispitanika u devet gradova.

“Biznis ideju ima dvije trećine ispitanika, a spremnost da pokrenu sopstveni biznis izrazilo je manje od jedne polovine (48 odsto)”, nalaz je istraživanja.

Od onih koji nemaju biznis ideje prednjače ispitanice ženskog pola, zatim ispitanici starosti od 15 i 16 godina, anketirani sa osnovnim obrazovanjem, mladi iz prigradskih područja, ispitanici koji žive u sjevernoj regiji, kao i anketirani koji nijesu pročitali nijednu knjigu za posljednja tri mjeseca.

"Među mladima u Crnoj Gori najzastupljenije su biznis ideje iz djelatnosti koje se odnose na finansije i biznis (24,8), trgovinu (22,9), ugostiteljstvo (16,5 odsto). Među onima koji svoju biznis ideju svrstavaju u kategoriju finansija i biznisa najviše je onih koji imaju završeno osnovno obrazovanje, stanovnika prigradskih naselja, ispitanika starosti između 15 i 19 godina, kao i onih čija su mjesečna primanja domaćinstva između 1.000 i 1.500 eura", rezultat je istraživanja.

Takođe, skoro svaki peti ispitanik (19 odsto) smatra da je samouvjerenost najvažnija osobina uspješnog preduzetnika.

Na listi poželjnih osobina preduzetnika slijede stručnost i kreativnost, dok je najmanji procenat ispitanika (oko šest odsto) kazao da je to poštenje.

“Nešto više od polovine anketiranih je spremno (55,8 odsto) da promjeni mjesto stanovanja kako bi u drugoj sredini našlo posao, dok svaki peti ispitanik nije spreman (21,9 odsto) na taj postupak ili nije siguran (22,3 odsto) da bi to učinio”, piše u istraživanju.

Dalje, više od polovine anketiranih (52,3 odsto) ne očekuje da se nakon završenog školovanja zaposli u nekoj od državnih institucija, a ispitanici su saopštili da bi najradije voljeli da budu vlasnici neke privatne kompanije, ljekari, stomatolozi, sportisti, bankari, hotelijeri.

Bonus video: