Dijete kao kolateralna šteta razvoda braka: Djevojčica spava pod vedrim nebom

Ulcinjska djevojčica i njena majka već danima spavaju na otvorenom, odbačene od oca i muža Saida Đokića, koji ih je istjerao iz stana
111 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 20:50h

Administrativni dio Ulcinja, kod zgrade Opštine uz glavnu ulicu, obiluje luksuznim restoranima, picerijama i kafićima koji u ponudi imaju sve - od kafe i jeftinih pića, preko specijaliteta, do najskupljih napitaka i jela.

Samo stotinak metara dalje od vreve, u sjenci stambene zgrade koja ih zaklanja od očiju javnosti, malena S. Đ. (6) i njena majka Rudina Đokić (42) vode dramatičnu borbu za život.

“Šta mogu da uradim sa 90 eura? Tražim posao, ali mi Said ne da da se bilo gdje zaposlim”, krši ruke Rudina, rođena u Albaniji, dok njena šestogodišnja kćerka spava na najlonu kojim su pokriveni namještaj i garderoba

Već danima njih dvije spavaju na otvorenom, odbačene od oca i muža Saida Đokića, koji ih je, kako kaže Rudina, istjerao iz stana sa robom i stvarima.

Said i Rudina odavno imaju probleme i trenutno su u ponovljenom sudskom postupku u vezi sa razvodom, jer prva odluka nije doživjela pravosnažnost.

Said je, ipak, pristao da S. uplaćuje 90 eura na ime alimentacije, kako je bilo precizirano prvom odlukom.

“Šta mogu da uradim sa 90 eura? Tražim posao, ali mi Said ne da da se bilo gdje zaposlim”, krši ruke Rudina, rođena u Albaniji, dok njena šestogodišnja kćerka spava na najlonu kojim su pokriveni namještaj i garderoba.

Posljednje dvije noći prespavale su tu, ispod najlona, petnaestak metara od ulaza gdje se nalazi stan iz kojeg su brutalno izbačene.

Rudina tvrdi da joj je Said pocijepao sva crnogorska dokumenta: Rudina juče sa djetetom ispred zgrade

“Sudski postupak je još u toku i nama su ruke na neki način svezane. Međutim, očigledno je da je situacija eskalirala u posljednjih nekoliko dana, sa elementima krivičnog prekršaja koji se odnosi na kršenje prava djeteta”, kazao je Duraku

Prije toga spavale su kod komšija koje su im ponudile prenoćište. Komšije su zgranute razvojem situacije u familiji Đokić.

“Ovo je strašno. Ma neka se njih dvoje svađaju i tuže, ali zar preko djevojčice? Juče je imala i temperaturu”, kazao je jedan od komšija, pokazujući na bespomoćno dijete koje spava na najlonu, ispod ćebeta i novina.

Rudina, koja ne razumije dobro crnogorski, pogrešno je protumačila molbu novinara da stane uz svoje dijete zbog fotografije. Mislila je da treba da je probudi i učinila je to - u tom snenom pogledu nedužnog djeteta tada se vidio sav čemer nesrećnog djetinjstva i patnje prožete bolešću.

Samo što joj je spustila glavu na improvizovani jastuk, S. je ponovo zaspala...

Rudina tvrdi da joj je Said pocijepao sva crnogorska dokumenta, pokazujući svoj pasoš Albanije i djevojčicin sa grbom Crne Gore.

U Centru za socijalni rad “Vijestima” su kazali da pomno prate šta se događa u familiji Đokić, prije svega zbog djevojčice.

“Sudski postupak je još u toku i nama su ruke na neki način svezane. Međutim, očigledno je da je situacija eskalirala u posljednjih nekoliko dana, sa elementima krivičnog prekršaja koji se odnosi na kršenje prava djeteta”, kazao je juče “Vijestima” rukovodilac Centra za socijalni rad Mehmet Duraku.

On je istakao da će već danas službenici tog centra pokrenuti inicijativu za odgovornost oba roditelja.

Komšije zgranute: Jučerašnji prizor u Ulcinju

I dok se u Opštini i policiji proglašavaju nenadležnim, dok sud i dalje vaga kome će dodijeliti stan, a kome dijete, S. će čežnjivo sa najlona gledati svoje vršnjake kako se loptaju, vesele i odlaze u tople domove...

“Ukoliko uspijemo, S. će biti pošteđena daljih trauma tako što će je prihvatiti druga familija, ili će ući u posebni program koji se zasniva na zaštiti prava djeteta”, kazao je Duraku.

On je rekao da su službenici Centra do sada bili više od 40 puta u stanu Đokića.

“Uvjeravali su nas da će se brinuti o S., ali mi ne možemo tamo fizički da budemo prisutni 24 sata”, kazao je Duraku.

S. ne zna šta sa sobom nosi još jedna noć. Vjerovatno joj je teško i da shvati zašto u 21. vijeku, pored oba živa roditelja, bolesna i pod temperaturom spava na najlonu.

I dok se u Opštini i policiji proglašavaju nenadležnim, dok sud i dalje vaga kome će dodijeliti stan, a kome dijete, S. će čežnjivo sa najlona gledati svoje vršnjake kako se loptaju, vesele i odlaze u tople domove...

“Vijesti” juče nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Saidom jer, kako su kazale komšije, on veoma kasno dolazi u stan, a napušta ga veoma rano.

Galerija

Bonus video: