Njemci otvorili rafting sezonu na Tari

Direktor NP "Durmitor" Tomo Pajović kaže da se ovogodišnji početak raftinga kalendarski podudario sa ranijim godinama i da su cijene ostale na prošlogodišnjem nivou
5 komentar(a)
Rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
Rafting Tara, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 15.04.2013. 10:36h

Grupa od 11 kajakaša iz Njemačke je danas otvorila sezonu plovidbe niz bukove Tare. U organizaciji Turističke agencije "Tara river" iz Žabljaka oni su u jednosjedima prešli cijeli plovni tok "Suze Evrope" od polazišta do Šćepan polja, bez zadržavanja na usputnim stajalištima.

Direktor NP "Durmitor" Tomo Pajović kaže da se ovogodišnji početak raftinga kalendarski podudario sa ranijim godinama i da su cijene ostale na prošlogodišnjem nivou.

"Uslovi za plovidbu bili su idealni jer je Tara potpuno bistra a dan bez padavina što im je omogućilo potpuno uživanje. To zadovoljstvo koštalo ih je po 56 eura, kako je predviđeno još uvijek aktuelnim cjenovnikom koji je važio za prošlogodišnju sezonu.

Mi smo sa naše strane doprinijeli tako što smo blagovremeno pripremili mobilijar na polazištu. U zamahu je i čišćenje i ostalog prostora u kanjonu, od raznog otpada koji se kroz kanjon našao tokom zime", kazao je Pajović.

Uprava JP Nacionalni parkovi Crne Gore još nije objelodanila cjenovnik za ovu sezonu. Saznajemo da će u novom biti izvršene korekcije u odnosu na još uvijek aktuelni. Poskupiće ulaznice u NP "Durmitor" pa će se posjeta parku, umjesto dva koliko je trenutno, naplaćivati tri eura.

Takav odnos bio je ustanovljen i prošle godine i, uz plaćanje godišnje ulaznice za domicilno stanovništvo po pet eura, izazvao reakcije mještana i turista. Rezultat je bio smanjenje ulaznice sa tri na dva eura ali u poodmakloj fazi sezone, što je ovoj nepopularnoj mjeri dalo dodatnu dimenziju.

Pajović je najavio i otvaranje sezone ribolova na Crnom jezeru.

"Biće to oko 1.maja i to ćemo blagovremeno najaviti. Ovog trenutka ne možemo jer su obale jezera još uvijek pod snijegom. Izvjesno je da će se ove sezone, nakon više od tri decenije strogog zabrana, pecati na malom jezeru.

Na ovaj potez smo se odlučili nakon sugestija ribilovaca i mišljenje stručnjaka. Bez obzira na prelazak ribe iz malog u veliko jezero i obratno u malom je skoncentrisana pastrmka i zlatovčica odrasla za izlovljavanje.

Ove sezone na velikom jezeru primjenjivaće se strogi zabran. Kako zbog mlađi koju smo ubacili prošle jeseni tako i zbog novog kontigenta koji ćemo ovog proljeća ubaciti", kazao je Pajović i saopštio da će se, do donošenja novog cjenovnika, pecati uz plaćanje dnevne dozvole koja košta 20 eura.

Nova sezona, stari problemi

Kao i ranijih godina, početak raftinga Tarom i ovog puta obilježiće problem vraćanja turista i plovila sa Šćepan polja u Žabljak. Ovog trenutka to je moguće jedino putem preko Jasenova polja i Šavnika. Regionalni put iz Pive peko Todorova i Dobrog dola još uvijek je pod visokim snijegom.

Tako je i na lokalnom kroz selo Mala Crna Gora koji je, sa pivske strane kroz kanjon Sušice, nedavno pročišćen. Ali je ogroman snijeg preko prevoja Štuoc i čišćenje tog pravca tek je počelo iz pravca Žabljaka.

Ako se ovaj problem u organizaciji raftinga može smatrati objektivnim, prisustvo Kineskog šarana ili Babuške, u velikom broju durmitorskih jezera i drugih stajaćih voda, upućeni smatraju katastrofom po autohtoni riblji fond a njihovo ubacivanje u "Gorske oči" vandalskim činom.

O njihovom prisustvu u Crnom i još nekim jezerima nekoliko godina se šuškalo a sada i javno i zvanično govori o jatima ove vrste ribe koja nanosi samo štetu i nema gastronomsku vrijednost.

Bonus video: