Izmjene zakona: Izabrani ginekolog i na porođaju

U slučaju da izabranim ginekolozima koji nisu dugo radili u operacionoj sali nedostaje rutine, moći će da zahtijevaju da budu u sali uz svoju pacijentkinju
316 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2013. 19:44h

Izabrani ginekolozi domova zdravlja trebalo bi da porađaju ili prisustvuju tom činu u slučaju porodilja čiju su trudnoću pratili. Ova mogućnost predviđena je Izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je u skupštinskoj proceduri.

Izabrani ginekolozi pozdravljaju tu zamisao, ali su skeptični u vezi sa organizacijom posla, s obzirom na veliki broj pregleda koje svakodnevno obavljaju i rutinu koja im nedostaje za porođajnu salu.

U slučaju da izabranim ginekolozima koji nisu dugo radili u operacionoj sali nedostaje rutine, kako je pojašnjeno iz Ministarstva zdravlja, s obzirom da će biti na listi dežurnih u bolnici, moći će da zahtijevaju da budu u sali uz svoju pacijentkinju.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović podsjetio je da dosadašnji koncept izabranog ginekologa podrazumijeva da se na primarnom nivou obavljaju preventivni pregledi i rješavaju zdravstveni problemi žena u cilju promocije zdravlja, kao i vođenje normalne trudnoće.

To znači da ćemo, umjesto deset ginekologa koji u Podgorici rade na primarnom nivou, značajno povećati njihov broj. Tako je, npr., predviđeno da Klinički centar Crne Gore ima ukupno 34 ginekologa, 24 postojeća i deset iz Doma zdravlja Podgorica, koji mogu da rade na nekoliko lokacija

Grbović je kazao da će u jedinstvenom sistemu zdravstvenog centra, svi ginekolozi raditi kod istog poslodavca, imaće istu diplomu, kao i ista svojstva i obaveze.

"To znači da ćemo, umjesto deset ginekologa koji u Podgorici rade na primarnom nivou, značajno povećati njihov broj. Tako je, npr., predviđeno da Klinički centar Crne Gore ima ukupno 34 ginekologa, 24 postojeća i deset iz Doma zdravlja Podgorica, koji mogu da rade na nekoliko lokacija. Takođe, u Kliničkom centru postoje četiri ambulante za različite vrste patologije, a u Domu zdravlja šest, te bi pacijentkinjama na raspolaganju bilo deset ambulanti, koje će raditi dvokratno“, precizirao je Grbović.

Na taj način će se obezbijediti, kako on smatra, integrisani sistem zdravstvene zaštite žena.

Grbović je istakao da izabrani ginekolozi, kao i svi zdravstveni radnici zakonom obavezni na dodatnu edukaciju, tako da je to, kako smatra, samo pitanje rutine, koje će se vremenom rješavati. On je dodao da će se odgovorni za to detaljno pozabaviti organizacijom rada, te da će se precizno proučiti koliko je tačno ginekologa, dnevno pregleda i porođaja.

„Mislimo da će to biti najvidljivije, ako zaživi onako kako smo mi to zamislili jer podrazumijeva mobilnost ginekologa sa jednog na drugi nivo zdravstvenog sistema, i povećanje njihove dostupnosti, a samim tim i povećanje broja žena koje bi se opredijelile da koriste ovaj vid zdravstvene zaštite“, dodao je Grbović. Privatni ginekolozi, kako je naveo, u tom sistemu neće biti angažovani, jer ih ima dovoljno u državnim ustanovama.

Izabrani ginekolog Doma zdravlja Podgorica dr Aleksandar Boljević smatra da je to “dobra zamisao da se ženama približi primarno zdravstvo, ali u vezi sa kojim bi trebalo mnogo toga jasno precizirati”.

Izabrani ginekolog Doma zdravlja Podgorica dr Aleksandar Boljević smatra da je to “dobra zamisao da se ženama približi primarno zdravstvo, ali u vezi sa kojim bi trebalo mnogo toga jasno precizirati”

On je naveo da će biti teško izvodljivo, pored dosadašnjeg obima posla, da se prisustvuje porođaju pacijentkinja, a i da se mora strogo voditi računa i o tome koliko su izabrani ginekolozi spremni da uđu u porođajnu salu, s obzirom da se dugi niz godina nisu time bavili. Dr Boljević je istakao da buduće majke imaju sve neophodne uslove za kvalitetno praćenje trudnoće u Domu zdravlja i nemaju razlog da posjećuju privatne ordinacije.

Galerija

Bonus video: