Pukotine na bedemima, fekalije u kulama budvanskog Starog grada

Bedemi Budve registrovano su kulturno dobro sa tragovima od II do XV vijeka
111 pregleda 4 komentar(a)
Stari grad Budva, pukotine, Foto: Biljana Brajović
Stari grad Budva, pukotine, Foto: Biljana Brajović
Ažurirano: 03.07.2018. 19:52h

Direktorka Centra za konzervaciju i arhoelogiju Crne Gore Biljana Brajović tvrdi da su bedemi budvanskog Starog grada u lošem stanju i da su se pojavile pukotine.

Ona je objavila fotografije i video zapis o stanju kulturnog dobra na kojima se vide oštećenja, postavljene tende i kablovi, ali i fekalije u nekim kulama.

“Na bedemima je nekoliko vrlo zabrinjavajućih pukotina na hodnim linijama. Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore počinje sa izradom projekta sanacije”.

Time je nastavljen sukob između Brajovićeve i Javne ustanove “Muzeji i galerije Budve”, odnosno sadašnje direktorke Lucije Đurašković (Demos). Sve je kulminiralo kada je Đuraškovićeva objavila mejl uoči predsjedničkih izbora koji je navodno Brajović uputila iz Centra za konzervaciju i arheologiju, u kojem se navodi ko će za koga glasati u toj državnoj instituciji. Mejl je navodno spletom okolnosti završio u budvanskoj Javnoj ustanovi...

Tužilaštvo ispituje taj slučaj, a Brajovićeva je presavila tabak i tvrdi da nije pravila spisak.

Brajovićeva je ocijenila da je tužno kako bedemi sada izgledaju.

“Tužna slika, devastacija na svakom metru, a stalno se govori o ‘zaštiti’, ‘čuvanju’... pa najave, ‘ovog ljeta otvoren’. Ne znam šta bi ovo tačno značilo. A bedemi tuga“, napisala je Brajovićeva na Fejsbuku, ne odgovorivši na poruku novinara “Vijesti“.

Objavljivanje fotografija sa komentarima poklopilo se sa saopštenjem ustanove “Muzeji i galerije Budva“ da su bedemi otvoreni za posjetioce i da je dnevna karta dva eura. Navedeno je da će organizovane grupe pratiti vodiči.

Stanje bedema nije bilo sjajno ni tokom bivše DPS vlasti, kada se Brajovićeva nalazila na čelu “Muzeja i galerija”. Upravo tada se dogodila i najveća devastacija, kada je po nalogu tadašnjeg Sekretarijata za gradsku infrastrukturu, na čijem je čelu bio Nikola Divanović, postvaljena kontroverzna iluminacija - rad svjetskog dizajnera Karima Rašida.

Aktuelna opštinska uprava obavila je sanaciju i uklonila metalne konzole koje su šrafovima bila pričvršćene za bedeme.

Dok je bila na čelu “Muzeja i galerija”, Brajovićeva je pokrenula postupak uklanjenja dijela iluminacije, ali su metalne šipke ostale, jer je došlo do promjene vlasti u Budvi.

Kotorsko tužilaštvo je prije godinu i po podiglo optužnicu protiv Divanovića, kome se na teret stavlja krivično djelo - uništenje i oštećenje kulturnog dobra.

Bedemi Budve registrovano su kulturno dobro sa tragovima od II do XV vijeka.

Bonus video: