Direktorica Juventasa tvrdi da je ministar Numanović vrijeđao i prijetio

Numanović, s druge strane, kaže da prijetnje nijesu njegov manir ponašanja
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2013. 16:18h

Direktorica Juventasa Ivana Vujović rekla je da joj se ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović obraćao prijetećim tonom i na uvredljiv način. Ona je "Vijestima" kazala da se to desilo na sastanku sa ministrom povodom pripreme strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba, oko koje Juventas ima različite stavove od ministarstva.

Sastanku radne grupe za izradu strategije, koja je juče održana bez prisustva javnosti, nije prisustvovala Vujovićeva.

Kao razlog izostajanja ona je navela "netransparentnost procesa" i "neprijatnosti" na sastanku sa Numanovićem.

"Na sastanku sa ministrom za ljudska i manjinska prava doživljen je nekonstruktivan, uvredljiv odnos koji je bio praćen prijetećim tonom sa porukom da će ministarstvo uskoro podržati finalni tekst Strategije "makar ona bila najgora", a da dalji komentari usporavaju proces. Obaviješteni smo i o stavu ministarstva da je naša zainteresovanost za kvalitet finalnog ishoda usporila proces i prolongirala prethodno postavljene rokove za usvajanje dokumenta, ali i zakazivanje sjednice Savjeta za zaštitu od diskriminacije", kazala je Vujović.

Na pitanje "Vijesti" da precizira o kakvim je neprijatnostima riječ, Vujović nije željela da daje dodatne komentare.

Prijetnje nijesu njegov manir

Numanović, s druge strane, kaže da prijetnje nijesu njegov manir ponašanja i da ne želi da komentariše ton razgovora.

"Zakone donosimo da bi bili najbolji i zašto bismo nešto usvajali ako to nije dobro", kazao je Numanović "Vijestima".

Numanović podržava nacrt strategije, koju su pisali premijerov savjetnik Jovan Kojičić i AleksandarSaša Zeković iz LGBT Foruma Progres, dok Juventas smatra da je taj tekst korak unazad.

Iz ministarstva je juče saopšteno da će radna grupa ubrzo usaglasiti finalni nacrt strategije

Iz ministarstva je juče saopšteno da će radna grupa ubrzo usaglasiti finalni nacrt strategije, koji će biti dostavljen Savjetu za zaštitu od diskriminacije na razmatranje i usvajanje, a nakon toga će biti upućen Vladi. Iz radne grupe su iskazali žaljenje što pozvani predstavnici Juventasa nijesu prisustvovali sastanku.

Vujović je prije toga saopštila da Juventas odbija da učestvuje uzimajući u obzir stav ministarstva, proces prikupljanja komentara, kao i samu javnu raspravu. "U kontinuitetu nam se zamjera što smo iskazali svoje mišljenje, umjesto da smo „klimnuli glavom" ili se makar suzdržali od iznošenja svog stava", kazala je Vujović.

Ministarstvo je, sa druge strane, pohvalilo civilni sektor, nazivajući primjedbe koje su tom resoru dosta vljene "konstruktivnim". Saopšteno je da je radna grupa usvojila predloge Juventasa i LGBT Foruma Progres u vezi sa programskim mjerama.

Galerija

Bonus video: