Radulović i Marić: Što prije izabrati vrhovnog državnog tužioca

Radulović je agenciji MINA kazao da Ustavne izmjene kasne i da bi najbolje da budu usvojene u skladu sa preporukama Venecijanske komisije
79 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Radulović, Foto: Zoran Đurić
Veselin Radulović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.04.2013. 11:48h

Ustavne izmjene treba izvršti što prije, kako bi na funkciju vrhovnog državnog dužioca stupila ličnost u koju bi društvene i političke strukture u Crnoj Gori imale povjerenja, ocijenio je advokat Veselin Radulović.

Vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić 10. aprila istekao je petogodišnji mandat, a tu fukciju će, sa pozicije vršioca dužnosti (vd), vršiti njen dosadašnji zamjenik Veselin Vukčević.

Radulović je agenciji MINA kazao da Ustavne izmjene kasne i da bi najbolje da budu usvojene u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, što podrazumijeva da se vrhovni državni tužilac bira dvotrećinskom većinom u parlamentu.

“Trebalo bi požuriti sa izmjenama i da se nakon toga izabere novi vrhovni državni tužilac, koji će biti ličnost koja uživa šire povjerenje od svih društvenih i poltičkih struktura u Crnoj Gori, a koja će davat kakve-takve garancije da će tužilaštvo raditi svoj posao kako treba”, ocijenio je on.

Prema informacijama medija iz Tužilačkog savjeta, novi vrhovni tužilac biraće se po važećim propisima.

To će, smatra Radulović, omogućiti da se za vrhovnog državnog tužilaca izabere kadar kao što je Čarapić.

“To znači da neće biti suštinskih promjena i da će Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) imati sve one mane koje je imalo i do sada, dakle neće biti rezultata kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije”, ocijenio je on.

Radulović je dodao da su Čarapić i Vučković pokazali da nisu kadri da rade svoj posao.

“Oni su spremni da štite nečije privatne interese i nisu u stanju da vrše svoje službene dužnosti”, kazao je on.

Prema riječima Radulovića, vd stanje nikako nije dobro za VDT, ali ni za neke "manje važne institucije”.

Pravnik iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) Boris Marić, rekao je agenciji MINA da treba odmah izabrati vrhovnog državnog tužioca ali i završiti do kraja i izbor direktora Uprave policije.

“Da je vladajuća struktura odgovornija i da nema strahove da se pravosudni organi ne “otrgnu kontroli”, Crna Gora bi mogla već sada da dobije vrhovnog državnog tužioca izabranog konsenzusom”, rekao je Marić.

On je dodao da bi nakon usvajanja ustavnih amandmana uslijedio reizbor, a i “samo postizanje dvotrećinske većine za ustavne promjene bilo bi praktično riješeno”.

Marić smatra da je nepristojno to što je i Uprava policije u vd stanju.

“Poruka je loša i pokazuje da Crna Gora ima vlast koja nije u stanju da do kraja obezbjedi nesmetano funkcionisanje državnih organa”, ocijenio je on.

Marić je kazao da je vd stanje posljedica neodgovorne politike vladajuće strukture i da to postaje, “zabrinjavajuća pravilnost u organima gonjenja”, koji su ključni za postizanje rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je dodao da je politička volja neophodan korak u otvaranju procesa suštinske izgradnje državnih organa za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Bonus video: