Mall of Montenegro: Ulaz nije predviđen za osobe sa invalditetom

U blizini tržnog centra Gintaš u Podgorici korisnicima kolica onemogućeno korišćenje trotoara
0 komentar(a)
Vidoje Obradović, Foto: Boris Pejović
Vidoje Obradović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2013. 18:30h

Podgoričanin Vidoje Obradović, koji je korisnik invalidskih kolica, juče nije bio u mogućnosti da koristi trotoar kod tržnog centra “Mall of Montenegro”, kod magacina “Merkator Mexa”, jer je na samom prilazu za kolica postavljena šipka.

“Prije pet, šest dana prolazio sam ovuda nesmetano, a sada su postavili šipku, pa treba neko da mi pomogne da bi se spustio sa trotara i otišao do zelene pijace”, kazao je on “Vijestima”.

On je rekao da je bio iznerviran takvim stanjem na terenu i dodao da postoje brojna nepristupačna mjesta koja treba prilagoditi osobama sa invaliditetom. “Nijesam ja jedini, osoba sa invaliditetom je na hiljade i treba razmišljati i o nama”, poručio je Obradović.

On je kazao da je dobio obećanje od nadležnih da će napraviti prilaz za kolica na drugom mjestu u narednih nekoliko dana. Na zvaničan dopis “Vijesti” iz uprave tog tržnog centra nijesu odgovorili.

Aleksandra Popović iz Udruženja paraplegičara je podsjetila da je Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, predviđena obaveza svih vlasika i korsnika objekata u javnoj upotrebi da obezbijede uslove za nesmetani pristup, kretanje, boravak i rad licima sa invaliditetom.

“S tim u vezi svako nepoštovanje tog propisa čini prekršaj, a kazna se za pravno lice može izreći u visini od 2.000 do 40.000 eura”, kazala je Popović.

On je podsjetila da je i Zakonom o zabrani diskriminacije propisana novčana kazna od dvjestostrukog do tristostrukog iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori za prekršaj svakog pravnog lica ili preduzetnika, ako onemogući, ograniči ili oteža korišćenje prilaza objektima i površinama u javnoj upotrebilicima smanjene pokretljivosti i licima sa invaliditetom.

Reagovanje Mall of Montenegra

Kako je saopšteno iz Mall of Montenegra, ulazi u tržni centar, ukupno tri, u skladu sa zakonski predviđenim propisima su prilagođeni korisnicima invalidskih pomagala.

"Metalna konstrukcija postavljena na samom ulazu u magacinski prostor, montirana je prije nekoliko dana i to isključivo iz bezbjednosnih razloga za naše posjetioce. Na ovom mjestu nikada nije ni bio predviđen pristup trgu mola za lica korisnike invalidskih pomagala", navodi se u saopštenju "properti tima" Mall f Montenegra.

Navode i da na samo nekoliko metara od predmetne konstrukcije nalazi se ulaz na trg mola za osobe sa posebnim potrebama, postavljen po zakonski predviđenim standardima.

"Uprava mola iskreno žali zbog neprijatnosti koju je naš gost imao u nastojanju da uđe u mol na mjestu na kojem je to uobičavao"

"Properti tim mola", mall menadžer i tehnički menadžer, u prisustvu komunalnih inspektora, su razgovarali sa Obradovićem i u neposrednom razgovoru objasnili činjenično stanje.

"Uprava mola iskreno žali zbog neprijatnosti koju je naš gost imao u nastojanju da uđe u mol na mjestu na kojem je to uobičavao. Dodatno smo gospodinu Obradoviću ponudili da se u neposrednoj blizini izradi novi pristupni ulaz, kako bi gospodin u mol nastavio da ulazi upravo onako kako je i navikao, iako se, ponavljamo, na samo nekoliko metara od tog mjesta nalazi pristupni ulaz na trg mola za osobe korisnike invalidskih pomagala", saopštili su iz Mola.

Oni pozivaju Obradovića i Udruženje paraplegičara da posjete Mall of Montenegro i da "zajedno pronađu mogućnosti i sprovedu zajedničke aktivnosti za dodatno poboljšanje, ne samo uslova u molu, već i na svim drugim lokacijama u gradu za osobe u stanju potrebe za korišćenjem invalidskih pomagala".

Bonus video: