Ministar Numanović se sastao sa ocem Nikiforom

Ministar je podsjetio je da je Vlada planirala, do kraja ove godine, donošenje Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica
117 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2013. 16:13h

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović sastao se danas sa generalnim sekretarom Eparhije budimljansko-nikšićke ocem Nikiforom Milović, ovlašćenim predstavnikom Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija.

Otac Nikifor je infomisao ministra da je Budimljansko nikšićka eparhija područna eparhija Srpske pravoslavne crkve, pod čijom nadležnošću se nalazi deset crnogorskih opština sa oko 80 sveštenih lica.

Takođe, naglasio je otvorenost i spremnost Eparhije na saradnju sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava uvažavajući činjenicu odvojenosti Crkve i Države. Istakao je problem regulisanja penzijskog osiguranja za sveštenike, naročito onih lica koja stiču uslove za odlazak u penziju, na šta je ministar odgovorio da će Ministarstvo, u skladu sa mogućnostima, pružiti podršku u adresiranju ovog pitanja na kvalitetan način.

"Ministar Numanović je naglasio značaj interdisciplinarne komunikacije više vladinih resora sa vjerskim zajednicama u oblasti uređenja pravnog položaja vjerskih zajednica, kao i imovine vjerskih zajednica, te u tom smislu upoznao gosta sa novom organizacijom strukturom Ministarstva i formiranjem posebnog sektora koji se bavi pitanjima vjerskih zajednica u okviru Ministarstva a to je Direktorat za odnose sa vjerskim zajednicama, što će doprinijeti efikasnijoj komunikaciji i saradnji Ministarstva i vjerskih zajednica", navodi se u saopštenju.

Ministar je podsjetio je da je Vlada planirala, do kraja ove godine, donošenje Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica u skladu sa novim društvenim i političkim prilikama.

"Uključivanje predstavnika vjerskih zajednica i civilnog sektora u izradu Zakona bilo neposredno ili kroz konstruktivan dijalog tokom javne rasprave će dati dodatni kvalitet tekstu zakona", piše u saopštenju.

Bonus video: