Nema krivice za one koji legalizuju nezakonito

Nelegalno priključenje na infrastrukturu ponovo propisali kao krivično djelo
125 pregleda 0 komentar(a)
Marko Čanović
Marko Čanović
Ažurirano: 03.07.2018. 15:18h

Građani koji su do sada počeli proces legalizacije bespravnih objekata biće pošteđeni krivične odgovornosti. To je propisano nedavnim izmjenama Zakona o prostornom planiranju o kojem će, uz izmjene Krivičnog zakonika, u narednom periodu glasati Skupština i stupiće na snagu nakon objavljivanja u “Službenom listu”. Cilj je, kako tvrde u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, smanjenje bespravne gradnje.

Šef Direktorata za razvoj stanovanja u MORT-u Marko Čanović rekao je “VIjestima” da je odredba o protivpravnoj gradnji postojala u važećem Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata.

“U postupku usklađivanja Krivičnog zakonika sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnje objekata, ocijenjeno je da je potrebno vratiti ovo krivično djelo, kako bi se i ovom mjerom spriječila bespravna gradnja”, objasnio je on.

Prema izmjenama KZ-a za nelegalnu gradnju objekata propisana je kazna od šest mejseci do pet godina, dok je za nelegalno priključenje na infrastrukturnu mrežu, ili dozvolu ovog krivičnog djela, propisana kazna od tri mjeseca do tri godine. Iste kazne bile su propisane važećim zakonom.

Izmjenama se preciznije propisuje šta je nelegalno priključenje na infrastrukturu, a uvode se posebne kazne za nelegalno građenje složenih inženjerskih objekata (mostove, autoputeve, elektrane...).

Grupa poslanika DPS podnijela je amandmane na Predlog izmjena i dopuna Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojima se propisuje da će biti izuzeti sankcija za krivično djelo protivpravnog uključenja na infrastrukturu građani koji su prethodno podnijeli zahtjev.

Pored projektanta i izvođača radova na građevinskim objektima, izmjene i dopune KZ predviđaju krivičnu odgovornost i lica koja rade reviziju (provjeru) tehničke dokumentacije i nadzornih organa, ukoliko se bude gradilo suprotno propisima.

Njima prijeti zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, ukoliko se prilikom gradnje objekta ne postupi po propisima o planiranju prostora i izgradnji objekata ili opštepriznatim tehničkim pravilima.

Bonus video: