Romski bal u Nikšiću: Vanesi pripala titula misice

Misica i dvije pratilje dobile su cvijeće i kozmetiku, dok je najljepšoj Romkinji pripao i mobilni telefon
360 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2013. 14:09h

Na drugom Romskom balu, koji je preksinoć održan u „Svadbenom salonu“ u Nikšiću, petnaestogodišnja Podgoričanka Vanesa Oršoš izabrana je za najljepšu Romkinju.

I dok je strpljivo pozirala, osmjehivala se i davala intervjue, kako i dolikuje jednoj misici, publika je oduševljeno pozdravila njen izbor.

„Htjela bih da se zahvalim bratu koji me prijavio za ovo takmičenje, kao i majci koja me rodila i koja mi je podarila ovu ljepotu“, kazala je presrećna misica.

Priznala je da joj titula puno znači, da bi voljela da se bavi manekenstvom, ali i da smatra da je zasluženo pobijedila jer, kako to skromno reče, najljepša je.

Za prvu pratilju izabrana je takođe Podgoričanka, Sermina Beganaj, koja je godinu mlađa od Vanese.

„Svidjela mi se sama ideja organizovanja romskog bala pa sam se zato i prijavila. Moram priznati da je ljepota Romkinjama jako bitna, pa mi znači to što učestvujem na ovom takmičenju“, kazala je Sermina, učenica osmog razreda, koja namjerava da nastavi školovanje.

Za drugu pratilju izabrana je njena vršnjakinja Erđijana Šaljaj, takođe iz Podgorice, jedina fudbalerka među kandidatkinjama.

Ovogodišnji izbor za mis se razlikovao od prošlogodišnjeg po tome što je žiri postavljao pitanja finalistkinjama, želeći da nešto više saznaju o njima.

„Htjela sam da saznamo nešto više o našim kandidatkinjama. Sve su one lijepe na svoj način, ali da bih mogla da se odlučim za najljepšu moram i da znam nešto o njima“, kazala je članica žirija Biljana Alković, izvršna direktorica Instituta socijalne inkluzije.

Dok su sa voditeljom programa, Duškom Markovićem, uvježbavale korake, pažljivo slušale savjete kada da se okrenu, nasmiju, kada da zastanu, zvuci iz susjedne sale su pozivali na igru. I dok su one čekale kolo, prisutni su čekali njih.

Među kandidatkinjama, a bilo ih je 14, bile su i dvije mlade mame – dvadesetčetvorogodišnja Arijana Muratović i dvije godine starija Nafilja Kastrati, obje razvedene.

„Za mene je veliki uspjeh bilo to što sam postala prva mis Romkinja, ali moram priznati da mi to ništa nije pomoglo. Smatram da ljepota nije toliko bitna i da postoje i važnije stvari od nje“, poručila je prošlogodišnja misica Anđelina Gaši.

Misica i dvije pratilje dobile su cvijeće i kozmetiku, dok je najljepšoj Romkinji pripao i mobilni telefon

Misica i dvije pratilje dobile su cvijeće i kozmetiku, dok je najljepšoj Romkinji pripao i mobilni telefon.

Mirsad Muratović, predsjednik koalicije Romski forum za integraciju, koja je organizovala romski bal, povodom Međunarodnog dana Roma, zahvalio se sponzorima i članovima žirija, a za dobro raspoloženje pobrinuo se bend „Dako bad“.

Jedini dan za odušak

Biljana Alković je kazala da su svjesni koliko problema imaju Romi, bilo da je u pitanju obrazovanje ili stanovanje.

“Većina misli šta će im romski bal ako imaju toliko problema. Međutim, mislim da im je ovo možda jedini dan kada sebi mogu dati oduška da nešto proslave, a djevojkama jedina prilika kada mogu da pokažu ono što jesu“, smatra Alković.

Galerija

Bonus video: