Sveštenik naredio obijanje brave

Nepoznate osobe u pratnji paroha Radomira Nikčevića provalile u poslovni prostor u Parohijskom domu u Novom da bi SPC istjerala zakupca
106 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2013. 08:45h

Nikola Dimitrijević, zakupac poslovnog prostora u Parohijskom domu Crkvene opštine Stari grad, nedavno je nasilno iseljen, nakon što su osobe u pratnji sveštenika SPC Radomira Nikčevića obile bravu.

Dimitrijević ističe da je ogorčen zbog tog nezakonitog i nehrišćanskog čina. On je 2004. godine sa Crkvenom opštinom Stari grad Herceg Novi sklopio ugovor na neodređeno vrijeme o zakupu u kome je radio internet šop. Tvrdi da je „redovno i uredno plaćao zakupninu, a kao vjernik pravoslavac bio je i crkveni dobrotvor“. Tvrdi i da je na ime zakupnine uplatio novac skoro dvije godine unaprijed.

Zato je ne malo bio iznenađen kada je dobio tužbu za iseljenje zbog neplaćanja zakupnine i računa za struju i vodu. Pokušao je da nađe zajedničko rješenje, ali nije našao razumijevanje sa druge strane. Dok je postupak za iseljenje još bio u hercegnovskom sudu, tri lica u prisustvu Nikčevića, paroha Crkvene opštine Stari grad i Živana Vukojevića, obili su bravu i nasilno ušli u internet kafe. Zatim je brava i promijenjena, a prema riječima Dimitrijevića u poslovnom prostoru ostala mu je zarobljena imovina vrijedna između 20.000 i 30.000 eura.

Dimitrijević je u Osnovnom sudu zatražio privremenu mjeru vraćanja u posjed do okončanja sudskog postupka, što je prema tumačenju advokata - postupak sa posebnom hitnošću.

„Može li čovjek da obije svoju kuću. Mi nijesmo obijači, to su insinuacije. Mi smo samo ušli u svoj prostor“, kazao je Nikčević “Vijestima”.

Nikčević kaže da sa Dimitrijevićem imaju ugovor, da na osnovu njega imaju i pravo da mu daju otkaz i da su to uradili još 2011. godine zbog neplaćanja zakupnine i računa i da su ti dugovi dostigli sumu od 3.900 eura.

Dimitrijević misli da je dio njegovih uplata za zakup vođen kao donacija crkvi. Kao državljanin Srbije nastanjen u Herceg Novom Dimitrijević se za pomoć obratio Konzulatu Srbije u Herceg Novom, koji je odnedavno smješten u istom objektu Parohijalnog doma na Belavisti.

“Nijesam dobio ni pomoć ni savjet. Zato sam se obratio ambasadi Srbije u Podgorici”, kaže Dimitrijević.

Nikčević ističe da nemaju prostor za crkvene aktivnosti i da zato hoće da onaj u kome je sada apoteka i internet kafe prilagode njihovim potrebama i u njemu otvore galeriju i knjižaru.

U hercegnovskom sudu “Vijestima” je rečeno da će o zahtjevu Nikole Dimitrijevića odlučivati danas ili sjutra..

Ostojić: Rekli su mi da se iselim da ne prođem kao Nikola

I Tatjana Ostojić, magistarka farmacije, dobila je prije mjesec dana zahtjev da ode iz Parohijalnog doma, gdje je prije 15 godina zakupila prostor za apoteku. Za zakup je do sada dala oko 150.000 eura.

“Spremna sam da izađem, ali sam paroha Nikčevića zamolila da ostanem do 1. septembra. U Herceg Novom uskoro počinje glavna turistička sezona i teško je za kratko vrijeme naći adekvatan poslovni prostor. Problem usložnjava i to što djelatnost kojom se bavim zahtijeva više saglasnosti i vremena nego kada se otvara, primjera radi, butik”, kaže Ostojićeva. Ona od svoje zarade izdržava tročlanu porodicu. Ljeti je promet veći, pa se gospođa Ostojić nadala da će joj to pomoći da uravnoteži sopstvene prihode.

„Ono što me je kao čovjeka najviše zaboljelo je izričit stav da 1. maja moram izaći iz prostora jer bih mogla proći kao Nikola Dimitrijević“, ističe Ostojićeva. Nikčević kaže da pomažu Ostojićevoj da nađe prostor: “Ona je žena crkve i naša vjernica, kao što je i Nikola naš vjernik i mi se sa poštovanjem odnosimo prema njima“.

Ostojićeva kaže da je u sarajevskoj parohiji, pošto je živjela u Sarajevu, nijesu učili da sveštenici na ovakav način postupaju sa vjernicima, posebno ne u vrijeme velikog posta, vrijeme tolerancije i praštanja koje prethodi Vaskrsu.

Galerija

Bonus video: