Glavni grad ne zna kad će početi sa rentiranjem bicikala

Komisija analizira bike sharing sisteme u regionu, a novitete će uvesti kroz javno-privatno partnerstvo
57 pregleda 2 komentar(a)
bicikla Podgorica, Foto: Luka Zeković
bicikla Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.07.2018. 14:31h

Glavni grad planira da građanima omogući iznajmljivanje 80 konvencionalnih i 20 električnih bicikala, ali kada će biti pokrenut takozvani bike sharing sistem nije poznato.

“Pokretanje sistema bike sharing je dio većeg procesa promocije alternativnih vidova saobraćaja koje je Glavni grad uveliko započeo”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Ističu da je uprava, osim infrastrukturnih pretpostavki, stvorila i legislativne, te da je formirana Komisija za realizaciju ovog procesa na čijem je čelu menadžer Grada Dragutin Đeković.

Iako nije poznato kada će stanovnici Podgorice moći da iznajmljuju bicikla, iz Glavnog grada najavljuju da će, za početak, biti postavljeno deset stanica, a da će građani koristiti bicikla sa elektronskom kartom koju će upotrebljavati i za gradski saobraćaj.

“Bike sharing sistem će obuhvatiti postojeću mrežu biciklistickih staza i ispratiti mrežu novih, koje će biti izgrađene... Na taj način ćemo zaokružiti projekat biciklističkih staza i poboljšati razvoj alternativnih vidova saobraćaja. Precizne lokacije će biti definisane u narednom periodu, kako bi se još više doprinijelo svakodnevnom korišćenju bicikla kao prevoznog sredstva”, navode iz Grada.

Predstavnici NVO “Biciklo.me” su nedavno, najavljeno pokretanje bike sharing sistema ocijenili kao skupo.

“Izgradnja skupog bike sharing sistema koji uključuje električne bicikle, čija je cijena višestruko veća od konvencionalnih, je nepromišljena jer se troškovi eksponencijalno uvećavaju a orografija Podgorice koja je u potpunosti ravna i distance koje bi se prevaljivale, a koje nemaju dužinu veću od pet kilometara, to u ovom trenutku ne opravdavaju”, navodi se na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove NVO.

Iz Glavnog grada su napomenuli da imaju u vidu održivost sistema, navike građana, kao i ekonomski momenat.

“Naravno, kroz rad Komisije očekujemo da se definišu optimalni kapaciteti koji bi bili dovoljni da u prvom momentu zadovolje potrebe građana, kao i odnos električnih i konvencionalnih vozila”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Dodaju da Komisija vrši komparativnu analizu sistema u regionu, a namjeravaju da uvedu novitete kroz instrument javno-privatnog partnerstva u cilju smanjenja troškova i povećanja efikasnoti sistema.

“Ono što je važno naglasiti je da postoji opšti konsenzus o tome da je uvođenje jednog ovakvog sistema budućnost Podgorice”, zaključuju iz Glavnog grada.

Bonus video: