Sve više djece sa smetnjama u razvoju u redovnim školama

Direktor Resursnog centra za djecu i mlade Podgorica Zoran Bošković saopštio je da je 1.075 djece sa smetnjama u razvoju uključeno u sistem obrazovanja
115 pregleda 0 komentar(a)
škola, Pavle Rovinski, Foto: Zoran Đurić
škola, Pavle Rovinski, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.04.2013. 11:33h

Broj djece sa smetnjama u razvoju koja pohađaju inkluzivne škole konstantno raste u posljednje četiri godine, ali je puno njih još isključeno pa moramo naporno raditi kako bi obezbijedili da svako dijete nađe svoje mjesto u obrazovnom sistemu, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks.

On je na predstavljanju mreže podrške inkluzivnom obrazovanju kazao da je potrebno formiranje takve mreže, kako bi se nastavnici izborili sa ovom promjernom i stekli nove vještine.

Projekat je obuhvatio edukaciju oko 120 nastavnika iz osam osnovnih škola u Bijelom Polju, Danilovgradu, Podgorici, Tivtu i Herceg Novom.

Direktor Resursnog centra za djecu i mlade Podgorica Zoran Bošković saopštio je da je 1.075 djece sa smetnjama u razvoju uključeno u sistem obrazovanja.

"Uz pomoć eksperata iz Resursnog centra, nastavnici širom Crne Gore imali priliku su da uče kako na najbolji način da rade sa slabovidim i učenicima bez ostatka vida, u inkluzivnim odjeljenjima", kazao je Bošković.

Pomoćnica ministra prosvjete Vesna Vučurović rekla je da je formiranje mreže podrške inkluzivnom obrazovanju dobar put za razvoj inkluzivnog obrazovanja.

"Taj projekat će unaprijediti obrazovni proces, jer će kvalitet rada nastavnika direktno uticati na kvalitet obrazovanja djece", kazala je ona.

Osim edukacije nastavnika, projekat je imao za cilj i formiranje sajta (www.resursnicentarpg.me) za podršku interaktivnom obrazovanju, u okviru kojeg nastavnici, roditelji i drugi zainteresovani mogu da pristupe video, audio i drugom materijalu o obrazovanju djece sa oštećenim vidom.

Bonus video: