Gvozdenovićev resor ne ide na ruku Manku, ali ćuti kad prekrši ugovor

Ministarstvo održivog razvoja i turizma o izmjenama državne studije lokacije Arsenal, koja tretira prostor namijenjen centru nanadskog milijardera
152 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2013. 14:28h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma negiralo je da kroz postavljanje programskog zadatka i pristupanje izmjenama Studije lokacije Arsenal iz 2008, ide na ruku investitoru Porto Montenegra, kanadskom milijarderu Piteru Manku, koji na mjestu nekadašnjeg Arsenala u Tivtu gradi nautičko-turistički centar sa stanovima za prodaju na tržištu.

Izrade izmjene i dopuna dokumenta koji je sada nazvan Državna studija lokacije Arsenal da bi ga mogla usvajati Vlada, iako je riječ o dokumentu koji se originalno zove Studija lokacije, a donijela ga je Skupština Crne Gore, uznemirile su duhove u Tivtu.

Čak se i poslovično dobroj saradnji sa Vladom i njenim investicionim partnerima posvećen gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS), javno i oštro pobunio protiv predloženog planskog rješenja ističući "da tako ne može jer se ugrožavaju druge vrijednosti grada“.

"Jedan od glavnih ciljeva izmjena i dopuna DSL 'Arsenal' je bio da se redefinišu prostorni parametri, kao i da se preispita faznost izgradnje data prethodnim planskim dokumentom"

Na pitanje zbog čega resor ministra Branimira Gvozdenovića takvim izmjenama SL Arsenal, izlazi u susret investitoru - kompaniji "Adriatic Marinas“ koja nije u punom obimu realizovala dosadašnje investicione obaveze iz tog dokumenta i grubo ga je prekršila u dijelu obaveza očuvanja graditeljskog nasljeđa Arsenala, pomoćnica ministra Sandra Lješković je kazala da "ministarstvo ne ide na ruku investitoru”.

"Jedan od glavnih ciljeva izmjena i dopuna DSL 'Arsenal' je bio da se redefinišu prostorni parametri, kao i da se preispita faznost izgradnje data prethodnim planskim dokumentom, kako bi se došlo do povoljnijeg i fleksibilnijeg prostornog i investicionog rješenja koje bi omogućilo bržu dinamiku razvoja ovog područja", objašnjava Lješković po kojoj "fleksibilnije prostorno i investiciono rješenje" nije igranje po željama investitora.

Gvozdenović pokušava da pomiri želje kompanije sa stavovima lokalne uprave i žitelja

Gvozdenović je prekjuče boravio u Tivtu gdje je iza zatvorenih vrata, pokušavao da pomiri te želje kompanije Pitera Manka sa stavovima lokalne uprave i žitelja Tivta.

Lješković je izbjegla da odgovori zbog čega je ministarstvo u postupku nadzora nad sprovođenjem SL Arsenal iz 2008. dozvolilo "Adriatic Marinasu" da je drastično prekrši kada je u pitanju obaveza očuvanja graditeljskog nasljeđa nekadašnjeg tivatskoig vojnog brodogradilišta, kao i ko je odgovoran za to što inspekcije i država nijesu radili svoj posao.

Umjesto odgovora, ona je navela da je sačuvana podmornica, kran na mulu 1 i napravljen muzej – Zbirka pomorskog nasljeđa u staroj pilani, te sačuvan objekat nastrešnice sinhro-lifta koji će se, međutim, sada srušiti.

Branimir Gvozdenović

"Izmještanje u zonu gradskog parka koja je u obuhvatu DSL trebalo je da i parku i objektu vojnog kupatila da posve novi kvalitet, kroz novu, savremenu namjenu"

Ona je dodala i da je vrijedni stari kameni objekat nekadašnjeg austrougarskog vojnog kupatila koji sada Krekić, po sopstvenom priznanju, namjerava preseliti u tivatski Gradski park po sugestijama iz ministarstva, "u studiji lokacije iz 2008. bio predviđen za izmiještanje, ali nije bilo navedeno gdje se izmješta“.

"Na osnovu smjernica Uprave za kulturu razmotriće se mogućnost dislokacije objekta vojnog kupatila u ovu zonu i naći odgovarajući način valorizacije kroz novu namjenu"

"Na osnovu smjernica Uprave za kulturu razmotriće se mogućnost dislokacije objekta vojnog kupatila u ovu zonu i naći odgovarajući način valorizacije kroz novu namjenu. Kroz tekst plana osiguraće se izrada elaborata koji bi odredio uslove za zaštitu i izmještanje objekta na planom predviđenu lokaciju. Tekstualni dio plana sadržaće i jasne smjernice kojima bi se omogućila izrada projektne dokumentacije za dio parka i time stekli uslovi da se dislokacija objekta obavi paralelno sa izvođenjem saobraćajnice. O dislokaciji kupatila i uređenja parkovske površine održano je više sastanaka u ministarstvu i Porto Montenegro je izrazio spremnost da finansira izradu projekta i radove na uređenju parka i objekta vojnog kupatila, uz angažovanje crnogorskih umjetnika koji bi imali postavku svojih radova u parku", naglasila je Lješković.

Porto Montenegro crta arhitekta blizak vlasti

Hrvatski arhitekta Mladen Krekić, vlasnik kompanije "BusinessArt", posao izrade izmjena i dopuna SL Arsenal iz 2008, dobio je, prema tumačenju Lješkovićeve, jer je konzorcijum „BusinessArt-CAU“ ispunio “sve uslove tražene tenderskom dokumentacijom i bio je jedini ponuđač na tenderu“.

Lješković je "Vijestima" proslijedila i spisak od 14 izgrađenih i nerealizovanih marina u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Italiji u čijem je projektovanju učestvovao Krekić kao autor ili saradnik.

Za Žarka Burića Krekić je "crtao" novi hotel "Hilton Crna Gora", za kompaniju "Fjord" koju kontroliše Veselin Barović, uradio je projekat rekonstrukcije restorana "Galion" u Kotoru..

Krekić je do sada radio najvećim dijelom za bliske partnere vlasti Mila Đukanovića - na spisku njegovih radova su zgrada „Atlas Capital Centre“ u Podgorici, idejno rješenje za novi kompleks Jadranskog sajma u Budvi, hotelsko-rezidencijalni kompleks na plaži Kamenovo, kompleks hotela, stanova i zdravstvenog centra na mjestu vojne bolnice Meljine, dva velika rezidencijalno poslovna solitera-tornja u Budvi –„Budva Residence“ i „MCF Adriatic Tower“.

Sve to, kao i ekološko-estetski izuzetno kontroverzni projekat „Mogren Gardens“, rađeno je za firme pod kontrolom Duška Kneževića, vlasnika „Atlas grupe“.

Za Žarka Burića Krekić je "crtao" novi hotel "Hilton Crna Gora", kao i rekonstrukciju hotela "Podgorica", za kompaniju "Fjord" koju kontroliše Veselin Barović, uradio je projekat rekonstrukcije restorana "Galion" u Kotoru i nove kafane "Dojmi" koju su Kotorani već popularno nazvali “Čepurci” zbog njene "usklađenosti" sa kontakt zonom starog grada.

Angažovan je i za projektovanje kompleksa "Luštica Bay" u Tivtu koji će graditi "Orascom“.

Krekićevo djelo je i rekonstruisani šoping centar "Kamelija" u Kotoru, radio je i za "Vektru" finansijski posrnulog Dragana Brkovića, kao i nekoliko reprezentativnih vila za pripadnike crnogorsko novokomponovanog džet-seta.

Među takvim objektima je i velika vila koju je na Jankovića kršu kod Cetinja prošle godine podigao sada već bivši ambasador Italije u Crnoj Gori Serđo Barbanti.

Galerija

Bonus video: