Medenica odbila da se odazove pozivu na kontrolno saslušanje

Rastoder kazao je da se saslušanje ne može sprovesti jer nema njegovih inicijatora
4 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2013. 14:27h

Predsjednica Sudskog savjeta i Vrhovnog suda Vesna Medenica odbila je da se odazove pozivu na kontrolno saslušanje skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, tvrdeći da se time poslanici direktno miješaju u rad sudstva.

“ Zbog podjele vlasti i očuvanja nezavisnosti sudstva i njegovog uzajamnog uvažavanja ostale dvije grane vlasti, neću se odazvati Kontrolnom saslušanju, uz puno poštovanje Parlamenta, vašeg Odbora i vas kao predsjednika. Ovaj vid Kontrolnog saslušanja sudska vlast sagledava kao pokušaj urušavanja vladavine prava i direktno miješanje u rad sudstva, koji je centar mehanizmu ravnoteže triju vlasti. Nezavisnost sudske od izvršne i zakonodavne vlasti je od suštinskog značaja i u našoj zemlji, koja se zasniva na vladavini prava,” saopštila je Medenica u pismu upućenom Rifatu Rastoderu, predsjedniku skupštinskog Odbora za politički sistem.

Sjednica Odbora, na kojoj su Medenica, odlazeća VDT Ranka Čarapić i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, trebalo da budu saslušani povodom postupanja u predmetima Škerović i Šarić-Lončar, je odložena zbog nedolaska članova iz redova opozicije.

Rastoder kazao je da se saslušanje ne može sprovesti jer nema njegovih inicijatora

Rastoder kazao je da se saslušanje ne može sprovesti jer nema njegovih inicijatora, zbnog čega je protestvovao Milorad Vuletić (DPS).

On jezamjerio opoziciji da “dezavuiše rad skupštinskih tijela i da im kontrolno saslušanje služi za jednokratnu političku upotrebu”.To je potkrepio navodima da su opozicioni poslanici ranije traži saslušanja i u slučaju “Snimak”, tvrdeći da su zatim odustali.

“ Puna su im usta Evrope a taman kad se prihvate, oni odustaju od toga, što je bio slučaj na prethodnoj sejdnici povodom slučaja nazovi “Snimak”. Danas prebrojavaju glasove, iako to treba da rade birački odbori i opštinske komisije,” rekao je on.

Raško Konjević i Ranka Čarapić su došli na sjednicu Odbora.Čarapić je odbila da razgovara s anovinarima, dok je ministra rekao da je on ispoštiovao svoju obavezu kao predstavnik Vlade.

U pismu koje je dostavila Rastoderu, Medenica je objasnila da je “obavezana Odlukom Sudskog savjeta od 29. marta i Opšte sjednice sudija Vrhovnog suda od 2. aprila 2013.” da se ne odazove na kontrolno saslušanje.

“ Sudstvo vrši dužnost u skladu sa Ustavom i zakonom, što znači da sudija govori svojom presudom. Ako je pri donošenju presude zloupotrijebljena sudijska funkcija za to postoje nadležni državni organi koji će to ispitati, a ako je pri donošenju sudske presude pogrešno primijenjeno materijalno i procesno pravo, odluku o tome će donijeti viši instancioni sud,” saopštila je Medenica.

Ona je podsjetila da obavlja i funkciju predsjednika krivičnog vijeća Vrhovnog suda, i da je kao takva “obavezna da zaštiti nezavisnost i samostalnost” kada bude odlučivala o pitanjima koja bi bila predmet skupšsinskog saslušanja.

“Ja kao sudija moram vršiti svoju dužnost bez uticaja bilo kakve političke, hijerarhijske, ekonomske strukture, naročito zakonodavne i izvršne vlasti. Predmeti o kojima je konkretno riječ su u postupku odlučivanja u nižim instancionim sudovima, a biće predmet odlučivanja i u Vrhovnom sudu. ... Sudije su "zaduženi za konačnu odluku o životu, slobodama, pravima, dužnostima i imovini gradjana" i iskreno očekujem da ćete se u budućnosti pridržavati ovako jasno postavljenih načela,” tvrdi ona.

Na sjednicu Odbora je iz opozicije došla Azra Jasavić (Pozitivna Crna Gora), koja je zatražila da se ona odloži ”zbog nastale vrlo složene političke situacije”.

Galerija

Bonus video: