predlog odbijen

Bez vraćanja viza za države Balkana

Fajon je navela da nakon ove odluke EU bar neko vrijeme neće imati mogućnost da privremeno ukine bezvizni režim
60 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2013. 09:40h

Komitet za pravdu i civilne poslove Evropskog parlamenta (EP) odbacio je predlog o ponovnom uvođenju viznog režima za države zapadnog Balkana.

Izvjestitelj (EP) za viznu liberalizaciju Tanja Fajon je kazala da je predlog Rezolucije o uvođenju mehanizma suspenzije bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana odbijen sa 33 glasa za, sedam protiv i tri uzdržana.

“U pregovorima sa evropskim vladama i Evropskom komisijom (EK) nećemo popustiti pod pritiskom pojedinih zemalja članica Evropske unije (EU) koje bi odmah uvele pravila za suspenziju bezviznog režima za građane trećih zemalja, a posebno za građane zapadnog Balkana”, kazala je Fajon.

Ona je kazala agenciji Anadolija da su pojedine države EU-a otvoreno prijetile državama Balkana ponovnim uvođenjem viznog režima.

Upozorila je da bi ponovno uvođenje viznog režima zemljama Zapadnog Balkana bio "štetan korak" za evropske aspiracije tih država.

“Vrlo smo razočarani kada vidimo da u pojedinima zemljama EU-a prevladavaju uski nacionalni interesi i nepoštivanje dogovora u vezi sa bezviznim režimom, što se čak pretvorilo i u prijetnje građanima zapadnog Balkana o ponovnom uvođenju viza”, istakla je Fajon.

Tanja Fajon

Fajon je navela da nakon ove odluke EU bar neko vrijeme neće imati mogućnost da privremeno ukine bezvizni režim zemljama zapadnog Balkana.

“Očekujem da se sada pregovori o uvođenju mehanizma za privremenu suspenziju bezviznog režima trećim zemljama vrate na početak. Ne smijemo dozvoliti da ovi mehanizmi postanu političko oružje za jačanje političke pozicije na nacionalnom nivou u zemljama članicama”, kazala je Fajon.

Ona je upozorila da je broj lažnih zahtjeva za azil iz država zapadnog Balkana u nekim zemljama EU-a zabrinjavajući.

“Međutim, moramo zajedno raditi kako bi spriječili zloupotrebu sistema i da podržimo marginalizirane grupe i manjine, koje su često žrtva manipulacija organizovanog kriminala”, rekla je Fajon.

Galerija

Preporučujemo za Vas