Službenici ulcinjske policije se vozikali i školovali na račun građana?

Građani Ulcinja, dostavili su “Vijestima” i spisak privrednika iz tog grada, koji su policajcima redovno davali novac
769 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada ulcinjske policije, Foto: Samir Adrović
Zgrada ulcinjske policije, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 09.04.2013. 10:28h

Inspektori Sektora za privredni kriminal, provjeravaju da li su službenici ulcinjske policije godinama nezakonito od građana uzimali novac za lične potrebe, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Inspektori se tim poslom bave po nalogu Osnovnog tužilaštva iz Ulcinja.

“Vijestima” se nedavno obratilo nekoliko građana Ulcinja, koji tvrde da rukovodstvo, ali i službenici Ispostave policije Ulcinj, gotovo tri godine od građana i privrednika uzimaju novac za gorivo i školovanje.

Navodno, u ulcinjskoj policiji postoji i interni spisak građana i privrednika koji su ih finansirali, ali i onih koji su to odbili, zbog čega su navodno pozivani na razgovor kod šefa tamošnje policije Rudolfa Elezovića.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova “Vijestima” je rečeno da je Odjeljenje unutrašnje kotrole policije (OUK), krajem decembra prošle godine, dostavilo tužilštvu u Ulcinju izvještaj o izvršenim provjerama koje su oni radili gotovo tri mjeseca.

Oni su pojasnili da je Unutrašnja kontrola još u oktobru 2012. počela sa provjerama da li su fizička i pravna lica iz Ulcinja davala novac za potrebe školovanja pomoćnika rukovodioca ulcinjske policije.

“Izvještaj o izvršenim provjerama, sa prikupljenim spisima i obavještenjima u postupku unutrašnje kontrole, kompletiran je i poslat osnovnom državnom tužiocu u Ulcinju 28. decembra 2012. na ocjenu i mišljenje da li u radnjama policijskih službenika Ispostave policije Ulcinj ima elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”, odgovoreno je iz MUP-a.

Elezović je u telefonskom razgovoru negirao navode građana. On je kazao da je to “naučna fantastika”

U tužilaštvu nije bilo moguće provjeriti dokle su stigle provjere u navodnim zloupotrebama u ulcinjskoj policiji, kao ni to da li je ocijenjeno jesu li policajci iz Ulcinja i njihovi rukovodioci uzimanjem novca od građana počinili krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić nije odgovorila na pitanja poslata elektronskom poštom.

Sagovornik “Vijesti” iz vrha MUP-a kazao je juče “Vijestima” da postoji osnov za podizanje optužnice, ali da ne zna kako će tužilaštvo ocijeniti informacije koje su im dostavljene prije više od tri mjeseca.

Građani Ulcinja koji su se obratili “Vijestima” dostavili su i spisak privrednika iz tog grada, koji su policajcima redovno davali novac. Na spisku je, između ostalih, i ime Ulcinjanina koji je prije petnaestak godina hapšen zbog šverca nekoliko desetina kilograma heroina.

“Vijesti” su razgovarale i sa nekoliko službenika ulcinjske policije - svi su potvrdili priču o uzimanju novca od građana, pojašnjavajući da su najviše novca dali “jači biznismeni”.

I dok jedan od njih tvrdi da su njihove kolege, za tri godine, koliko navodno traje finansiranje na nezakonit način, prikupili oko 40.000 eura, druga dvojica su navela iznos za 10, odnosno 20 hiljada eura manje.

Prema njihovim riječima, “reketiranje” građana bi se nastavilo, da se unutar ulcinjske policije nisu pogoršali međuljudski odnosi. Tada je, navodno, i podnijeta prijava Odjeljenju unutrašnje kontrole.

Građani Ulcinja koji su obratili “Vijestima”, za zloupotrebe direktno optužuju rukovodioca tamošnje policije Elezovića, jer se, kako su istakli, novac traži po njegovom naređenju.

“Po naređenju Elezovića policajci od privrednika i građana traže novac za gorivo koje sipaju u privatne automobile. Za neke slučajeve postoje i pisani zahtjevi, koji su evidentirani interno. U pitanju je zloupotreba oko 30.000 eura. Čak su službenici, uz saglasnost šefa, privrednicima slali zahtjeve da im plaćaju školovanje. To je uradio i pomoćnik komandira B. Đ.”, ispričao je jedan od sagovornika.

On je istakao da činjenica - da su jedan dio novca dali i osuđivani kriminalci, govori da su šefovi i starješine ulcinjske policije na platnim spiskovima kriminalaca.

Elezović je u telefonskom razgovoru negirao navode građana. On je kazao da je to “naučna fantastika”.

Bonus video: