UVODE RED

Opština Budva: U gradu može biti najviše 400 taksista

Osnovna zamjerka taksista je što se u zakup izdaje mjesto na 12 sati dnevno, kao i što je zakupac dužan da u roku od tri dana zaključi ugovor
4 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2013. 18:22h

Opština Budva raspisala je javni poziv za ustupanje u zakup 200 taksi mjesta na području od Jaza do Buljarice, čime je jasno ograničila da ukupan broj taksi vozila u gradu ove sezone ne može biti veći od 400, imajući u vidu da se parking mjesto izdaje na 12 sati dnevno.

Minulog ljeta bilo je dvostruko više taksi vozila u odnosu na broj koji je planiran za ovu sezonu.

Od izdavanja taksi mjesta u zakup, Opština očekuje prihod od najmanje 111.450 eura, koliko iznosi ukupna početna cijena.

Iako je tender raspisan na osnovu odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prevoza, koji je aminovala Skupština opštine, iz legalnih taksi udruženja već su pristigle prve oštre zamjerke na opštinski javni poziv.

Osnovna zamjerka taksista je ta što se u zakup izdaje taksi mjesto na 12 sati dnevno, kao i što je u javnom pozivu naglašeno da je zakupac dužan da u roku od tri dana zaključi ugovor, te u istom tom roku i plati cjelokupnu zakupninu.

Priča o velikom broju nelegalnih taksi prevoznika i saobraćajnom kolapsu u špicu sezone, te nerijetko i tuče među divljim i legalnim taksistima, pratila je Budvu svih prethodnih sezona.

Upravo je haos u taksi prevozu bio jedan od osnovnih zamjerki i turista i građana, a prije svih, legalnih taksi prevoznika

Upravo je haos u taksi prevozu bio jedan od osnovnih zamjerki i turista i građana, a prije svih, legalnih taksi prevoznika.

Činjenica da tokom ljeta u gradu bude i više od 800 taksi vozila, od kojih polovina nema dozvolu za tu djelatnost, dovela je do toga da lokalna uprava donese odluku kojom bi uvela red u taksi prevozu.

Novom opštinskom odlukom predviđeni su i noviteti - svako taksi vozilo u Budvi mora imati posebne registarske oznake BD TX, kao i vinjete.

Naime, vozilo može da koristi samo ono taksi stajalište za koje posjeduje rješenje o izdavanju vinjete, koju dobija od Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent, na osnovu prethodno pribavljenih rješenja o dobijanju licence za obavljanje djelatnosti i rješenja o lokaciji za taksi stajalište.

Upravo ta vinjeta dobija se putem javnog nadmetanja, odnosno javnog poziva koji je raspisala Opština.

Onaj koji bude ponudio najveću cijenu, dobiće u zakup taksi mjesto na stajalištu, a time i vinjetu.

Jedno taksi mjesto mogu da dijele najviše dva taksi vozila, a prevoznik na jednom taksi stajalištu, koje ima od 15 do 20 mjesta, može da zakupi najviše četiri.

Na stajalištu koje ima od 10 do 14 mjesta, jedan prevoznik može da zakupi tri, dok jedno mjesto manje može da zakupi na stajalištu koje ima od šest do devet taksi mjesta.

Samo jedno mjesto prevoznik može da zakupi na stajalištu koje ima od jednog do pet parking mjesta.

Početne cijene od 150 do 800 eura

Početna cijena taksi parking mjesta, koja se izdaje na period od 15. aprila ove do 15 . aprila naredne godine, i to od ponoći do podne ili od podneva do ponoći, u zavisnosti od lokacije, varira od 150 do 800 eura.

Stotinu pedeset eura iznosi početna cijena za stajališta kod Akademije znanja ili u Lastvi Grbaljskoj, 350 eura kod Adokovog naselja ili Vidikovca, 450 kod Mediteranskog sportskog centra i gvozdenog mosta, 650 na Svetom Stefanu, Petrovcu i Bečićima, 750 kod “Rode”, “Zeta filma” i Prve banke, dok najveća početna cijena od 800 eura iznosi za stajalište na Autobuskoj stanici.

Galerija

Preporučujemo za Vas