Zajednički timovi Srbije i Crne Gore za borbu protiv kriminala i korupcije

Srbija je Crnoj Gori do sada izručila 28 osumnjičenih za kriminal, a Crna Gora Srbiji više od 20
115 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2013. 14:33h

Crnogorski ministar pravde Duško Marković i prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije zadužen za odbranu, bezbjednost i borbu protiv korupcije i kriminala i ministar odbrane Aleksandar Vučić najavili su formiranje zajedničkih specijalizovanih timova za borbu protiv korupcije i kriminala. To je nakon sastanka Markovića i Vučića objavljeno sajtu srpske Vlade.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Markovićem, održanoj nakon sastanka u Vladi Srbije, objasnio da će u najskorije vreme Srbija i Crna Gora formirati zajedničke mješovite timove, u kojima će biti pripadnici policije i bezbjednosnih službi.

On je ocenio da na taj način Srbija i Crna Gora daju primjer dobre saradnje na koju mnogi u regionu mogu da se ugledaju, kao i da je zahvaljujući uspešnoj saradnji dvije zemlje onemogućeno da se oni koji krše zakon u jednoj državi skrivaju u drugoj državi.

“Pokazali smo poverenje isporučivanjem izvršilaca krivičnih djela i ovakva saradnja je najkonkretnija. Stvaranje specijalizovanih mješovitih timova koje će činiti predstavnici policijskih i bezbjednosnih službi je najkonkretnija saradnja, što može da se postigne samo između zemalja koje su bliske i koje dijele iste probleme, zaključio je Vučić.

Marković je naveo da su tokom današnjeg sastanka razmenjena iskustva u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala, koji predstavlja veliki izazov i opasnost.

On je podsjetio na to da je Srbija Crnoj Gori do sada izručila 28 osumnjičenih za kriminal, a Crna Gora Srbiji više od 20.

“Imamo ne samo dobru saradnju, već i međusobno povjerenje i zato ćemo uskoro i formirati zajedničke operativne timove za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, naglasio je Marković.

Crnogorski ministar pravde i potredsjednik Vlade je ocijenio i da nisu iskorišćene sve mogućnosti saradnje dvije zemlje, naročito u domenu ekonomije, i najavio intenziviranje saradnje u toj oblasti.

Marković je poručio kako Crna Gora snažno podržava Srbiju i u ostvarenju njenih nacionalnih prioriteta u procesu evropskih integracija.

Veze Šarića i državnog vrha

Državno tužilaštvo do sada nije prepoznalo veze između kriminalne organizacije Darka i Duška Šarića sa političkim i državnim vrhom Crne Gore, rekao je ministar pravde Duško Marković.

"Ako bi postupak koji još traje (protiv Duška Šarića) pokazao da takvi slučajevi postoje, oni bi sigurno bili procesuirani", rekao je novinarima Marković, koji je u Beogradu razgovarao sa srpskim zvaničnicima.

Marković je, kako prenosi portal Radio-televizije Crne Gore, poručio da u Crnoj Gori nema zaštićenih i da niko ne može da izbjegne primjenu i poštovanje zakona.

On je podsjetio da je Duško Šarić procesuiran u Crnoj Gori i da su, u saradnji sa državnim organima Srbije, obezbjeđeni dokazi u tom postupku.

Galerija

Bonus video: