Lejla i Ajša žele preko znanja do zvijezda

I pored teških uslova za život u jednom od kontejnera, Lejla svakodnevno uči ili u krevetu, ili naslonjena na zid
157 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2013. 16:58h

Djeca iz kontejnerskog naselja u izbjegličkom kampu na Koniku imaju svoje snove: Lejla Emini i Ajša Krasnići žele da postanu poznate ličnosti, da se bave glumom, manekenstvom, da proputuju svijetom, upoznaju nove sredine i nove ljude.

Ove dobre učenice iz kontejnerskog naselja maštaju o lijepim haljinama, dalekim putovanjima i visokoobrazovnim zanimanjima.

Dok Lejla želi da putuje, nauči engleski jezik i nada se da će postati profesorica geografije, ali i manekenka, Ajša vjeruje da je njena budućnost u građevinarstvu ili muzici...

Lejla je odličan učenik i pohađa osmi razred osnovne škole, učestvuje u svim kulturnim i prosvjetnim aktivnostima u Kampu, a pored velikog broja obaveza pronađe vremena i za druženje sa vršnjacima.

I pored teških uslova za život u jednom od kontejnera, Lejla svakodnevno uči ili u krevetu, ili naslonjena na zid.

"Trudim se da na pravi način odgovorim svim obavezama i veoma sam srećna što mi je Crveni krst obezbijedio vanredno školovanje, pošto zbog problema u porodici nijesam bila u mogućnosti da nastavim sa redovnim pohađanjem nastave”, kaže Lejla.

Prijavila se i za takmičenje za najljepšu: Lejla Emini

“Želim da se svakim danom usavršavam i radim na sebi. Pohađam u kampu kurs informatike i engleskog jezika, volim geografiju i matematiku, jer me privlači velika mogućnost igre brojeva... Zato sam zahvalna nastavnici Milojki Jovović koja mi je omogućila da puno toga naučim i trudi se da me usmjeri na pravi način."

Lejla kaže da na časovima geografije često istražuje po globusu maštajući o destinacijama koje bi kada poraste voljela da posjeti. Privlači je Dubai, voli glumu i ples. Uživa i u hip-hop muzici, a prijavila se i za takmičenje Mis Roma, koje će se 9. i 10. aprila održati u Nikšiću.

"Smatram da svaki čovjek treba da radi na svojoj edukaciji i zahvalna sam aktivistima CKCG Mariji Dedić, Marti Sjekloća, Milici Kovačević i drugima što su mi to omogućili i što mi pružaju puno podršku. Srećna sam i što me u namjeri da napredujem podržavaju majka i brat i što imam njihovo potpuno razumijevanje kada je školovanje u pitanju. Redovno posjećujem klub mladih u Kampu, gdje razgovaramo o mnogim problemima”.

Lejla kaže da na časovima geografije često istražuje po globusu maštajući o destinacijama koje bi kada poraste voljela da posjeti

“Razgovaramo o trafikingu, nasilju u porodici, ljudskim pravima, imali smo predavanja o HIV-u, o očuvanju zdravlja. Tokom tih predavanja posjećuju nas ljekari koji nam održavaju predavanja iz svojih stručnih oblasti, tako da sam dosta naučila i o tome", objašnjava Lejla.

Ajša je mnogo mlađa, ima samo 10 godina i učenica je petog razreda OŠ "Marko Miljanov".

Ona ima još teže uslove za život i učenje.

Njena porodica živi u jednoj od preostalih drvenih baraka, koja prokišnjava, a primorana je da znanje iz knjiga crpi sjedeći na patosu, što joj ne smeta da ima velike planove za budućnost.

"Nadam se da ću jednog dana biti inženjerka i da ću napraviti veliku žutu zgradu u kojoj će biti mjesta za sve kojima je potrebna pomoć, ali i za moje nastavnike. Privlači me i muzika, voljela bih da sviram harmoniku kao moj tata, ali još bolje od njega. Muzika je sastavni dio našeg života i pjevaću na manifestaciji Dan Roma", kaže kroz osmijeh Ajša.

Za razliku od Lejle, Ajša više voli crnogorski jezik i osnove tehnike, pa otuda i ljubav prema građevinarstvu.

"Voljela bih da naučim jezike i nadam se da će u Kampu uskoro biti otvoren kurs engleskog jezika. Volim da se družim sa drugom djecom, a moja najbolja drugarica Ezra došla je iz Turske i veoma brzo smo se sprijateljile. Isto tako me raduje što do sada nikada nisam u školi imala problema sa drugom djecom i što su me u školi drugari prihvatili kao i sve ostale učenike", priča Ajša.

Za razliku od Lejle, Ajša više voli crnogorski jezik i osnove tehnike, pa otuda i ljubav prema građevinarstvu

Osim građevine, privlači je i sport, a od svih sportskih igara izdvaja odbojku koju bi voljela da trenira.

"Sport omogućuje sticanje novih drugara, putovanja i upoznavanje novih sredina, a od svih najviše mi se sviđa odbojka. Do sada nisam bila u mogućnosti da putujem, a bila sam samo na Kosovu kada sam išla sa roditeljima da sredimo lična dokumenta", objašnjava Ajša.

Sjekloća: Talenat koji često ne mogu iskazati

Marta Sjekloća iz CKCG kaže da su djeca u Kampu veoma aktivna u njihovim radionicama i da imaju želju za edukovanjem, a da su oni tu da im to i omoguće. "I u Kampu ima veoma talentovane djece, ali Romi i Egipćani, nažalost, često nemaju mogućnost da svoj talent iskažu.

Lejla je jedan od najaktivnijih članova Kluba mladih i od nje bi i neki stariji imali šta da nauče jer je veoma ambiciozna i zna šta želi. Slična je i Ajša, iako je mnogo mlađa, tako da i na njen razvoj obraćamo posebnu pažnju.

Za Dan Roma u Kampu će biti organizovan niz manifestacija, a Lejla će tog dana imati svoj glumački debi. Igraće direktoricu škole, koja ima zadatak da pomiri djecu koja su priredila neugodnost jednom romskom dječaku", kaže Sjekloća.

Galerija

Bonus video: