Po zanimanju frizer, a u slobodno vrijeme s krilima leti kao ptica

U vazduhu je najduže bio oko dva minuta, a najveća visina sa koje je skočio je 4.700 metara
168 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2013. 12:00h

Za Miroslava Arčona, na prvi pogled skromnog i nenametljivog momka, teško da bi neko pretpostavio da se bavi ekstremnim sportovima i da u desetogodišnjoj padobranskoj karijeri ima oko 230 skokova.

Ono po čemu se izdvaja od ostalih jeste disciplina wingsuit – on tvrdi da je prvi u Crnoj Gori koji se odlučio da prođe obuku za taj sport u Rusiji.

Riječ je o ekstremnoj disciplini, gdje u slobodnom padu uz pomoć odijela sa "krilima", treba preći što veću razdaljinu i što duže se zadržati u vazduhu.

Prošle godine otišao je u drop zonu (mjesto za vježbanje) u gradu Menzelisk u Rusiji na trenažne skokove i tamo mu se prvi put ukazala prilika da prođe taj vid obuke.

“Odlazak u Rusiju omogućio mi je Aero-klub 'Podgorica' na čelu sa Nebojšom Juškovićem koji ima dugogodišnju saradnju sa Padobranskom federacijom Rusije. Proveo sam deset dana u drop zoni i jedini sam iz ekipe vježbao u wingsuit disciplini. Kolege koje su išle sa mnom – Ana Marija Grubač, Saša i Miloš Dragojević, Časlav Balšić i Miloš Đinović vježbali su druge discipline, skok na cilj i relative work”, rekao je on.

U toku desetodnevnog vježbanja, skočio je 42 puta. Istakao je da veliku zahvalnost duguje instruktoru Jeanu Orlovu koji je imao strpljenja da ispravi sve greške koje je imao u toku obuke.

Najduže vrijeme koje je proveo u vazduhu je oko dva minuta, a najveća visina sa koje je skočio je 4.700 metara.

On je rekao da još uči i vježba, pojasnivši da je trokrilno odijelo koje koristi napravljeno od vrste materijala od kojeg se šiju padobrani i imaju tkaninu između nogu i ispod ruku.

“Osim tog neobičnog odijela, koje je neki moderniji oblik dobilo kasnih 90-ih godina prošlog vijeka, koristim standardnu padobransku opremu (kacigu, visinomjer, naočare...). Najbitnije za jednog wingsuit letača je da ima plan leta, dobro osmišljen i odrađen svaki dio. Wingsuit skakači uglavnom iskaču posljednji, zbog bezbjednosti ostalih padobranaca, jer oni imaju veću vertikalnu brzinu", rekao je Arčon.

Kada je napravio prvi wingsuit skok, imao je 21 godinu. Kaže da je imao malu tremu i samo je razmišljao o tome da sve uradi kako treba, ali na kraju je sve prošlo dobro i tvrdi da je osjećaj fantastičan.

Posljednji iskače zbog sigurnosti ostalih padobranaca

“U glavi sam imao puno informacija, razmišljao sam šta sve treba da odradim u slobodnom padu i nakon toga. Većinu stavki sam odradio kako treba, bilo je nekoliko grešaka koje sam popravljao iz skoka u skok. Fantastičan je osjećaj, mogu reći da je to možda najbolja stvar koju sam probao do sad”, objasnio je Arčon.

Zanimljivo je da osim bavljenja ekstremnim sportovima (paraglajding, skijanje, ronjenje...), on radi kao frizer.

Krajem aprila opet u Rusiju

Arčon posjeduje licencu sportskog padobranstva i učestvuje na takmičenjima u klasičnoj disciplini skok na cilj, mada priznaje da u tome i nije toliko dobar – njemu je bitnije zadovoljstvo “pravog ptičjeg leta” i uživanje u sportu.

Sa kolegama se obučavao u Rusiji

“Ljudi su oduvijek htjeli da lete kao ptice, pa je ovaj vid sporta najpribližniji toj želji i osjećaju slobode i u tome je zadovoljstvo”, rekao je on.

Arčon planira da krajem aprila opet ode u Rusiju i usavršava wingsuit letjenje, koje je jedno od najekstremnijih sportova.

Galerija

Bonus video: