Vuksanović jedini kandidat za dekana Arhitektonskog fakulteta

Do problema u izboru dekana za mandat 2013-2016 došlo je zbog toga što je bivši dekan Goran Radović ignorisao mišljenje Izborne komsije i utvrdio listu kandidata
547 pregleda 1 komentar(a)
Goran Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Goran Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.04.2013. 16:52h

Profesor Dušan Vuksanović jedini je kandidat za dekana Arhitektonskog fakulteta nakon organizovanja novih izbora za rukovodioca na toj univerzitetskoj jedinici.

Prve izbore na tom fakultetu krajem februara, na kojima je pored Vuksanovića kandidat bio i Ratko Mitrović, poništio je Upravni odbor zbog neregularnosti i odlučio da njime upravlja rektor Predrag Miranović dok se ne donese odluka ko će do 2016. biti na čelu Arhitektonskog fakulteta.

Miranović je kazao “Vijestima” da je stigao jedan predlog za dekana i da će početkom naredne nedelje biti sjednica Vijeća fakulteta na kojoj će se utvrditi konačna lista kandidata.

“Što se tiče datuma predstavljanja programa, ne mogu vam sa sigurnošću reći u ovom trenutku tačan datum. Siguran sam da će do kraja ovog mjeseca Upravni odbor imati predlog vijeća Arhitektonskog fakulteta za dekana”, kazao je on.

Na prvim izborima za dekana pored Vuksanovića predložen je i profesor Ratko Mitrović. Do problema u izboru dekana za mandat 2013-2016 došlo je zbog toga, kako su tada pisale "Vijesti", što je bivši dekan Goran Radović ignorisao mišljenje Izborne komsije i utvrdio listu kandidata.

Zbog tog problema tada se Upravnom odboru Univerziteta obratio predsjednik izborne komisije Svetislav Popović, koji je nakon raspisivanja novih izbora za dekana tražio da ga isključe iz sastava komisije.

Popović je tada obavijestio UO da samo kandidat Ratko Mitrović ispunjava uslove za dekana i da kandidatura Vuksanovića nije u skladu sa pravilnikom koji propisuje da član vijeća fakulteta može potpisati predlog samo za jednog kandidata, što navodno nije bilo u njegovom slučaju.

Tada je "Vijestima" nezvanično rečeno sa Arhitektonskog da Vuksanovića "predlaže i gura" dekan Radović. U dopisu koji je tada poslat navodi se i da je procedura za izbor dekana povrijeđena i time što je jedan od predlagača Dušana Vuksanovića potpisao kandidaturu ne konsultujući stručne saradnika čiji je predstavnik na fakultetu.

Bonus video: