Perović: Pripravnici su na Biotehnički došli na zahtjev Miloševića

Ona je “Vijestima” rekla da je iznenađena i ministrovom interpretacijom saradnje između ove dvije institucije
85 pregleda 13 komentar(a)
Natalija Perović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Natalija Perović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.04.2013. 19:21h

Dekanica Biotehničkog fakulteta Natalija Perović kazala je da je zatečena insinuacijom Ivanovića da je proizvela medijski pritisak na njega zloupotrebljavajući pripravnike i svoje porodične veze.

Ona je “Vijestima” rekla da je iznenađena i ministrovom interpretacijom saradnje između ove dvije institucije, koja je tokom mandata prethodna dva ministra poljoprivrede, kako tvrdi, bila plodna, uspješna i na korist kako Ministarstva i fakulteta, tako i cjelokupnog crnogorskog agrara.

Ivanović: Nisam nadležan za te isplate >>>

“Ja sam spremna da istrpim i više neprijatnosti od g. Ivanovića, ako je to cijena kojom mogu da platim njegovu pažnju prema mojim bivšim studentima”, poručila je Perović.

Ona je objasnila da Biotehnički fakultet ima u svom sastavu Savjetodavnu službu za biljnu proizvodnju, Službu za selekciju stoke i Laboratoriju za mljekarstvo, koje nijesu u vezi sa nastavno-naučnom funkcijom Fakulteta, a koje finansira Ministarstvo poljoprivrede. Podsjeća da je bivši ministar poljoprivrede Tarzan Milošević 11. juna prošle godine pokrenuo program zapošljavanja pripravnika u tim službama o trošku Ministarstva poljoprivrede i zamolio Biotehnički fakultet da sprovede konkurs za prijem ovih pripravnika.

“Univerzitet CG i Biotehnički fakultet obavili su proceduru konkursa i 01. avgusta u pomenutim službama pripravnički staž počelo je da obavlja 78 pripravnika. Ministarstvo pojoprivrede je samo odredilo visinu pripravničkih plata i uredno izmirivalo svoje obaveze tokom pet mjeseci, odnosno do 31. decembra 2012. godine”, kazala je ona.

Perović kaže da se tokom marta dva puta pismom obraćala Ivanoviću, obavještavajući ga da u toku 2013. godine pripravnici nijesu primili nijednu zaradu i da je to rezultiralo njihovim naglašenim nezadovoljstvom.

“Pritom sam molila ministra da se lično angažuje radi iznalaženja rješenja”, ističe ona. Kako Ivanović nije odgovorio ni na jedno od ovih pisama, Perović je obavijestila i rukovodstvo Univerziteta o iskrslom problemu, a ministru su se obratili i sami pripravnici, mimo znanja dekanice. Pošto ni oni nijesu dobili odgovor kada će primiti plate, zahtijevali su od dekanice da se obrati premijeru Milu Đukanoviću, što je i učinila 2. aprila.

Bonus video: