MANS: Konjević dovodi legitimnost izbora u pitanje

U reagovanju MANS-a se navodi da Konjević traži da mu neko drugi objasni kako da sprovede zakon koji je pisalo njegovo Ministarstvo
6 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Raško Konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.04.2013. 17:41h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, odnosom prema inicijativama za kontrolu biračkog spiska koje su podnijeli predsjednički kandidati Filip Vujanović i Miodrag Lekić, dovodi u pitranje legitimitet izbora, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Konjević je novinarima nakon sjednice Vlade kazao da Ministarstvo unutrašnjih poslova ne odlučuje o promjenama u biračkom spisku, i ponovio da nema dovoljno vremenena za ispitivanje inicijativa predsjedničkih kanidata.

Konjević: Birački spisak zaključen, ne postoji niko ko može da ga mijenja >>>

U reagovanju MANS-a se navodi da Konjević traži da mu neko drugi objasni kako da sprovede zakon koji je pisalo njegovo Ministarstvo, hvaleći se da Crna Gora ima odlične propise koji regulišu pitanje izbora i najčistije biračke spiskove u regionu, ali da nema prijava.

„Takvo ponašanje Ministarstva je krajnje podmuklo, jer su upravo oni napisali restriktivan zakon koji trećim licima ne omogućava da prijave nepravilnosti, i definisali nerealno kratke rokove za pregled finalnog biračkog spiska, pa i za inspekcijski nadzor“, ocijenili su iz MANS-a.

Oni su kazali da im je, zahvaljujući takvom zakonu, trebalo nekoliko dana od zaključivanja biračkog spiska da dođu do konačne verzije te baze podataka koja nije dostupna javnosti, uprkos nizu preporuka ODIHR-a.

Zatim su, kako navode, analizirali na stotine hiljada podataka i pronašli moguće nepravilnosti, nakon čega su pripremili inicijative za oba predsjednička kandidata, koje su oni i podnijeli Ministarstvu.

„Takvim odnosom Konjević dovodi u pitranje legitimitet izbora i, ukoliko zaista flagrantno prekrši zakon, elementarni red bi bio da podnese ostavku“, poručili su iz MANS-a

„Dakle, MANS je, kao nevladina organizacija sa 30-ak zaposlenih, mogao za samo nekoliko dana da pronađe nepravilnosti i pripremi inicijative za oba predsjednička kandidata, iako to nije naša zakonska obaveza niti nas građani Crne Gore za to plaćaju, a Ministarstvo, koje zapošljava na hiljade ljudi, tvrdi da ne može sprovesti zakon“, kaže se u reagovanju.

U MANS-u smatraju da je tumačenje Ministarstva da njihovi nalazi ne mogu uticati na birački spisak „potpuna besmislica“.

Prema njihovim riječima, jedini mehanizam koji zakon predviđa je kontrola Ministarstva, koja se ne sprovodi radi kontrole, već njeni rezultati moraju uticati na birački spisak, nepostojeći birači moraju biti izbrisani iz spiska, a građanima kojima je nezakonito oduzeto pravo glasa, mora se omogućiti da glasaju.

„U suprotnom, inspekcijski nadzor koji zakon predviđa kao obavezu Ministarstva, bi bila obična farsa, za šta se zalaže upravo Konjević kada daje takva tumačenja“, tvrde iz MANS-a.

Oni smatraju da Ministarstvo, ne samo što bi moralo da ispravi „greške“, nego i da goni odgovorne, pa bi „svaki ozbiljni ministar naložio policiji, koja je u sastavu MUP-a, da uhapsi lica koja su falsifikovala podatke u biračkom spisku i na druge načine kršila izborna prava građana“.

Umjesto toga, kako navode, Konjević daje neozbiljne izjave, jer nije spreman da zakonito i profesionalno radi svoj posao i obezbijedi da samo oni koji zaista imaju biračko pravo glasaju na predstojećim izborima.

„Takvim odnosom Konjević dovodi u pitranje legitimitet izbora i, ukoliko zaista flagrantno prekrši zakon, elementarni red bi bio da podnese ostavku“, poručili su iz MANS-a.

U toj NVO vjeruju da će od Konjevića to tražiti i oba predsjednička kandidata.

„I da neće dozvoliti da se neko sa nipodaštavanjem odnosi prema njihovim inicijativama i izbornim pravima velikog broja građana“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: