Vlada odlučila: I policijski službenici moraju da prijavljuju imovinu

Taj predlog podržalo je i MUP, čiji je ministar danas na Vladi predložio da se ta obaveza uvede tako što bi se izmijenio Zakon
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2013. 14:09h

Vlada je na danšnoj sjednici podržala predlog SDP-a, da se uvede obaveza za policijske službenike da prijavljuju imovinske kartone MUP-u.

Taj predlog podržalo je i MUP, čiji je ministar danas na Vladi predložio da se ta obaveza uvede tako što bi se izmijenio Zakon o unutrašnjim poslovima.

„Imajući u vidu da bi se usvajanjem navedenog Zakona unaprijedile ukupne antikorupcijske aktivnosti, a samim tim i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala bi se učinila efikasnijom, MUP podržava usvajanje predloga zakona koji je podnijela grupa poslanika SDP-a. Neophodno je istaći da je Akcionim planom za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala za period 2010-12 kao jedna od mjera bila predviđena, između ostalih, i mjera uvođenja imovinskog kartona za policijske službenike, (koja je ostala i u predloga Akcionog plana za period 2013-14),što predstavlja dodatan razlog za usvajanje navedenog predloga. Slično rešenje predviđeno je i za službenike Agencije za nacionalnu bezbjednost“ navodi se u mišljenju ministra MUP-a Raška Konjevića koje je danas prezentirao Vladi.

On smatra da je neophodno da Skupština usvoji navedeni Predlog zakona i zbog toga obaveza utvrđenih na ispunjavanju preporuka iz Izvještaja EK o napretku Crne Gore za 2012. koji predviđa preporuku da se provjeravaju prihodi o imovini državnih službenika radi utvrđivanja eventualnih slučajeva nezakonitog bogaćenja.

„Sprovođenje preporuka Evropske komisije je naša pravna i politička obaveza koja treba da doprinese ukupnom demokratskom razvoju društva. Konačno, uvođenje imovinskih kartona za policijske službenike je antikorupsijska mjera koja će zasigurno olakšati prepoznavanje devijacija u tim službama i doprinjeti većem povjerenju građana u organe koji su direktno zaduženi za borbu protiv kriminala“, naveo je Konjević.

Galerija

Bonus video: