Beranselo: Jezero dublje od šest metara

Mještani Beransela i gradski aktivisti nijesu uspjeli da izmjere kolikovode se akumuliralo iznad smetlišta na Vasovim vodama
50 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2013. 09:27h

Mještani Beransela i građanski aktivisti koji ih podržavaju pokušali su juče da izmjere dubinu vještačkog jezera koje je formirano iznad smetlišta na Vasovim vodama, ali u tome nijesu uspjeli, jer šipkom dužine šest metara nijesu dotakli dno na najpristupačnijem mjestu.

Oni već dva dana iznose gumeni čamac na jezero i izvode performanse vožnje i veslanja.

Smetlište na Vasovim vodama, gdje je do sada lagerovano do milion tona opasnog otpada, potpuno je prepriječilo put rječici koja otiče sa planina, i na taj način je napravljena vještačka akumulacija dužine oko pedeset i širine od davdeset do trideset metara.

„Vjerujemo da je prosječna dubina jezera oko četiri metra. Na nekim priobalnim djelovima izmjerili smo dubinu oko dva i po metra. Ne znamo koje je mjesto najdublje, ali na najpristupačnijem šipka dužine šest metara nije dotakla dno“, kazao je predstavnik Beranselaca Gojko Cimbaljević.

On je rekao su te činjenice i njih iznenadile, „jer proteklih dana nije bilo velike kiše i ovo nije najveći vodostaj na jezeru“.

„Ja sam sasvim siguran da će se sa novim kišama, povećanjem temperature vazduha i otapanjem snijega sa planina vodostaj još znatno povećati. Ako se znaju dimenzije jezera i prosječna dubina, nije teško izračunati koliko vode se nalazi u jezeru“, kazao je Cimbaljević.

On je ponovio da postoji realna opasnost da ta vodena masa „otkine“ dio smetlišta, koje je vidno napuklo.

„Nema nikave sumnje da bi to bila prava ekološka katastrofa. Ako bi se ta vještačka brana probila i ova vodena masa, zajedno sa ko zna koliko smeća krenula nizvodno, vjerovatno bi bio ugrožen i magistralni put Berane – Bijelo Polje“, rekao je Cimbaljević.

Taj građanski aktivista je dodao da su “ovim snimcima otklonjene sve dileme da li ima ili nema vode na Vasovim vodama”.

„Ako je još kod nekoga postojala dilema da li ima ili nema vode na ovoj lokaciji, mislim da poslije ovih fotografija i video zapisa koje smo napravili dileme više nema“, rekao je Cimbaljević.

Mještani Beransela već više od četrdeset dana u posljednja dva mjeseca nalaze se na blokadi gradskog smetlišta Vasove vode, tražeći da se ta lokacija hitno sanira i da se odustane od gradnje regionalne deponije na mjestu gdje postoje desetine izvora pitke vode.

Gradske vlasti, sa druge strane, tu lokaciju uporno nazivaju Vasov do, što bi značilo da predstavlja krečnjačko područje bez vode. Neki od eksperata, koji su radili posljednju ekpertizu za koju lokalni čelnici kažu da je „posljednja riječ struke“, izjavili su da na Vasovim vodama vode ima „koliko na rakijskom kazanu“ i da se takvi izvori nazivaju „pištevine“, te da zato nema smetnje za izgradnju deponije.

Potpredsjednik Mjesne zajednice Berasnelo Sveto Tomović ranije je rekao da je riječ o „stručnjacima koji su rođeni tamo gdje se skuplja kišnica i to naziva voda“.

„To su takozvani eksperti. Priroda je ove godine pokazala svoje pravo lice i sada je jasno da li je ovo mjesto Vasov do ili Vasova voda. Ovo jednostavno nije mjesto za deponiju i zato smo mi sedmi put na barikadama da odbranimo svoje Ustavom i zakonima garantovano pravo na zdrav život i zdravu životnu sredinu“, kazao je Tomović.

Mještani Beransela su prije nekoliko dana zatražili prijem kod novog rukovodstva policije u Beranama, kako bi, kako su kazali, spriječili da po sedmi put dođe do konfrontacije policije i građana. Oni se, ipak, pribojavaju da vlasti čekaju da prođu predsjednički izbori i da će poslije toga ponovo potegnuti za primjenom policijske sile, kao svih sedam puta ranije.

„I na to smo spremni. Ovog puta nema odustajanja i daljeg prolongiranja. Ako nam probiju blokadu, mi ćemo sačekati zakonsko vrijeme i onda se ponovo vratiti u roku od četrdeset osam sati. I opet ćemo tako, pa kome dosadi. Zakon je na našoj strani“, rekao je Tomović.

Galerija

Bonus video: