Zbog nevremena u Herceg Novom strahuju od klizišta, voda prodire u kuće

Načelnik opštinske Službe zaštite Branko Mitrović ističe da su velike padavine okrenule mnoge bujične tokove koji se godinama nisu pojavljivali
344 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 14:30h

Na teritoriji opštine Herceg Novi u posljednja dva dana palo je 190 litara kiše, što je donijela brojne probleme mještanima nekih naselja.

U Meljinama i Zelenici proradile su podzemne vode, pa su vatrogasci intervenisali i pumpama izvlačili vodu iz prostorija samoposluge Voli i prodajnog prostora u prizemlju, kao i iz hotela Palma u Meljinama i iz stambene zgrade u Zelenici kod škole.

Komandir vatrogasne jedinice Damjan Lončar kazao je da su ekipe neprekidno na terenu i da u saradnji sa radnicima Javnog stambeno komunalnog preduzeća pomažu mještanima da zaštite ugrožene objekte.

Vatrogasci su intervenisali u Mojdežu gdje se izlio potok Bujkovina i ugrozio kuću Tiha Vilova.

Mojdežani inače strahuju od pokretanja klizišta, koje prijeti da uništi cijelo selo.

Predsjednik Mjesne zajednice Milorad Velaš kaže da je situacija svaki dan sve teža, a ogromna kiša povećava opasnost da se klizište pokrene.

On podsjeća na katastrofu koju je klizište napravilo prije devet godina, kada su zbog nestručno izvođenih radova u tunelu Potkop stradale kuće i imanja mještana.

Oni ni do danas nijesu riješili problem, jer nema novca za izvođenje sanacionog projekta, a Velaš kaže da mještani u selu ne vide budućnost.

Slična je situacija i u selu Podi gdje su mnoge kuće oštećene prilikom izgradnje puta Meljine Petijevići. Tada su, kako tvrde mještani , zbog nelegalne deponije građevinskog otpada, podzemne vode promijenile tokove i pokrenule klizište.

Kiša koja danima pada i njima povećava strah od novog pokretanja zemljišta, a pukotine na kućama su , kako kažu sve veće.

Pripadnici opštinske Službe zaštite imali su 30-ak intervencija. U Sutorini su pravili nasip od zemlje kako bi spriječili izlivanje rijeke i poplavljivanje kuća. Bili su prisiljeni i da probiju betonsku ogradu oko privatne kuće na ušću Sutorine kako bi omogućili da iz dvorišta otiče nakupljena voda koja je prijetila da prodre u kuću.

Pojedini dijelovi Jadranske magistrale i lokalnih puteva bili su pod vodom, a najteže je bilo na kružnom toku u Mlejimama koji je u potpunosti pod vodom.

Put Meljine - Petijevići zbog bujičnih voda i odrona otežava saobraćaj.

Na mnogim mjestima bilo je i odrona zemlje, a kod Srednje škole Ivan Goran Kovačić palo je jedno stablo.

Načelnik opštinske Službe zaštite Branko Mitrović ističe da su velike padavine okrenule mnoge bujične tokove koji se godinama nisu pojavljivali.

Galerija

Bonus video: