Rožaje: Ulica da nosi ime Srđana Aleksića

Iz službe kabineta predsjednika Opštine rekli su da je inicijativa podnijeta sredinom prošle godine, te da je aktuelizovana ovih dana
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 12:56h

Grupa rožajskih intelektualaca i građana lokalnoj upravi podnijela je inicijativu da se jednoj od ulica u tom gradu da ime Srđana Aleksića, bosanskohercegovačkog Srbina koji je život izgubio u rodnom Trebinju, u januaru 1993. godine, braneći sugrađanina Bošnjaka od batinanja.

Iz službe kabineta predsjednika Opštine rekli su da je inicijativa podnijeta sredinom prošle godine, te da je aktuelizovana ovih dana.

“U trenutku kada je inicijativa podnijeta, sve ulice u gradu su imale ime, pa je predlog građana aktuelizovan ovih dana, uoči početka radova na izgradnji nove ulice, pored zgrade solidarnosti na Bandžovom brdu. Tome je prethodilo sklapanje ugovora sa izvođačem radova, AD ’Put’ iz Novog Pazara”, saopštili su iz Službe kabineta predsjednika Opštine.

Dodaje se da će na svečano otvaranje ulice biti pozvan i otac pokojnog Srđana, Rade Aleksić, koji je na smrtovnici svog sina napisao da je „umro vršeći ljudsku dužnost“.

U ulici koja će nositi ime Srđana Aleksića ove godine treba da započne i izgradnja Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama.

Srđan Aleksić je brutalno prebijen 21. januara 1993. godine, kada je na trebinjskoj pijaci grupa pripadnika Vojske Republike Srpske legitimisala ljude, među kojima je bio i Bošnjak Alen Glavović. Počeli su da ga maltretiraju i tuku i tada je Srđan uskočio da ga odbrani. Vojnici su se tada kundacima obrušili na Aleksića i nemilosrdno ga isprebijali. Od zadobijenih batina Srđan je pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine.

Srđanov otac Rade se na dan sahrane prisutnima se obratio riječima: “Omladino, vama govorim, jer vas je ovdje najviše. Pogledajte, svud okolo su humke vaše braće. Kada sam prije nepunu godinu i po dana u ovu grobnicu spuštao moga Vuja, kao da je onda ovo zlo i krenulo. Evo, danas, kad u ovu istu grobnicu spuštam i moga Srđa, nadam se da će ovo zlo da i stane... Danas mi je neobično teško jer dolaze mi mnogi prijatelji, poznanici i sugrađani da mi izraze saučešće, a neki od njih i da se pozdrave sa mnom jer odlaze iz ovog grada i možda se nikad u njega neće vratiti...”

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Ulica velikih drveta u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana po njegovom imenu. U obrazloženju je navedeno: “Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla”.

U ulici koja će nositi ime Srđana Aleksića ove godine treba da započne i izgradnja Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama

Prolaz u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu je nazvan po Srđanu i tu je postavljena spomen-ploča u njegovu čast. Takođe, i u Pančevu postoji prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

U Podgorici je lani pokrenuta inicijativa da jedna ulica nosi Srđanovo ime >>>

U rožajskoj inicijativi se navodi da su stanovnici grada na Ibru tradicionalno njegovali human odnos prema nevoljniku i bližnjem, ali i znali da cijene tuđu humanost, zbog čega u tom gradu jedna ulica treba da nosi ime nesvakidašnjeg heroja Srđana Aleksića.

Galerija

Bonus video: