Građani slabo vraćaju bajate ljekove: Donijeli svega pedesetak kutija

Stručnjaci upozoravaju da ljekovi iz kontejnera dospijevaju na deponiju, a potom i u podzemne vode, samim tim i u lanac ishrane
0 komentar(a)
Apoteka, Montefarm, Foto: Vesko Belojević
Apoteka, Montefarm, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.04.2013. 14:29h

Samo nekoliko desetina građana donijelo je u apoteke ljekove sa isteklim rokom trajanja u mjesecu organizovane kampanje “Montefarma“.

Direktor “Montefarma” Budimir Stanišić ocijenio je da u većini domova ima ljekova sa isteklim rokom, najavivši da će zbog slabog odziva akcija trajati u aprilu i maju.

On je istakao da je jedan građanin vratio bajate ljekove u vrijednosti od čak 2.670 eura, ocijenivši da to potvrđuje da ne postoji dovoljno kontrola prilikom izdavanja.

“Vraćeno je svega pedesetak kutija tokom marta, iako su u svim apotekama vidno istaknuta obavještenja, a apelovali smo i putem sredstava informisanja. Očigledno da kod ljudi još nije dovoljno razvijena svijest i odgovornost za očuvanje životne sredine”, kazao je Stanišić.

On je pozvao građane da vrate neiskorišćene Ijekove u najbližu apoteku, pojasnivši da će ih lagerovati u skladištu „Montefarma”, a potom izvesti i uništiti u Beču.

Stanišić je istakao da se uništavanjem ljekova na propisani način utiče na očuvanje životne sredine.

Stručnjaci upozoravaju da ljekovi iz kontejnera dospijevaju na deponiju, a potom i u podzemne vode, samim tim i u lanac ishrane.

Bonus video: