Građani moraju da plaćaju nečiji javašluk

Zbog izgradnje dionice puta ka Žabljaku koja sada tone, MANS uzalud podnosio krivičnu prijavu
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 19:37h

Zbog sumnje u regularnost izbora austrijske kompanije “Porr”, kojoj je Direkcija za saobraćaj povjerila posao izgradnje dionice puta Šavnik – Žabljak, od tunela Ivica do Motičkog gaja, koja je već počela da propada i tone, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je krajem jula 2012. krivičnu prijavu protiv direktora Direkcije Veselina Grbovića i još pet službenika te institucije zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj.

U tužbi koju je, kako kažu u MANS-u, vrhovno državno tužilaštvo ekspresno odacilo, piše da je prilikom izbora izvođača radova na izgradnji ove dionice puta Risan-Grahovo-Žabljak prekršen Zakon o javnim nabavkama jer u javnom pozivu za nadmetanje nijesu transparentno prikazali uslove finansiranja.

Za posao procijenjen na 16 miliona eura, od tri prispjele ponude kao najpovoljnija izabrana je ona koju je dostavio austrijski “Porr” i iznosila je skoro 21,2 miliona eura.

Kako put počne da tone dvije godine nakon što je završen?>>>

U obrazloženju krivične prijave ukazuje se da je Direkcija za saobraćaj prekršila Zakon o javnim nabavkama zbog toga što je ovaj posao povjerila “Porru”, iako ta kompanija nije dostavila neophodne finansijske garancije za kompletan iznos, nego samo za 17,5 miliona.

Dodaje se da je rok završetka svih radova više puta pomjeran i da je, kada se obračuna PDV vrijednost ovog posla, faktura došla na skoro 24,5 miliona eura, odnosno za preko osam miliona više od procijenjene.

Veselin Grbović

Dejan Milovac (MANS) kaže da je u ovom slučaju “novcem građana papreno plaćen nečiji javašluk”.

"Podaci do kojih je MANS došao prošle godine pokazuju da je ova dionica preplaćena za nekoliko miliona eura i da je Porr bio favorizovan tokom tenderskog procesa. MANS je zbog toga podnio i krivičnu prijavu koja je ekspresno odbačena uz obrazloženje da nijedno od prijavljenih lica nije počinilo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti", kazao je Milovac.

Iako za propadanje novog puta krivi izvođača radova i Direkciju koja nije obezbijedila najbolji kvalitet radova, Milovac kaže da odgovor na pitanje šta se dogodilo sa novim putem neće dati Direkcija.

"To je prvenstveno u nadležnosti tužilaštva, koje bi trebalo da utvrdi ko je propustio dužnost nadzora nad izgradnjom ove dionice, što je rezultiralo da put bude urušen. Smatramo da su se za skoro 25 miliona eura mogle uraditi sve analize terena i obezbijediti učešće kvalitetnih izvođača radova", naglašava Milovac.

Austrijanci još ćute

“Vijesti” su protekla dva dana pokušale da dobiju odgovor “Porra” na pitanje kako je novi put počeo da tone.

Od ljudi koji su doskora bili na čelu predstavaništva te kompanije za Crnu Goru, sugerisano nam je da se obratimo direktoru “Porra” za Srbiju i Crnu Goru Bobanu Veličkoviću, koji nije odgovorio na pitanja “Vijesti” proslijeđena mejlom.

Galerija

Bonus video: