Amfilohije: Odnosi između države i Crkve neriješeni

Amfilohije je rekao da crnogorska država još nije donijela bilo kakav zakon o crkvama i vjerskim zajednicama
53 pregleda 0 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2013. 17:17h

Odnosi između države i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori su neriješeni i neartikulisani, ocijenio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, navodeći da još nije donijet bilo kakav zakon o crkvama i vjerskim zajednicama.

"Stanje u odnosima između države i Crkve u Crnoj Gori je potpuno neregularno, neartikulisano i neriješeno, ali se nadamo da će ipak doći do jednog zdravog uspostavljanja odnosa države sa SPC i da će ta pitanja biti što skorije riješena", ocijenio je Amfilohije.

On je, na promociji Zbornika naučnih radova Pravni položaj Crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori danas, koja održana u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u sklopu proslave 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, rekao da je bitan odnos koji se danas oblikuje i formuliše na našim prostorima između crkava i vjerskih zajednica i država.

"Taj odnos nastaje nakon radikalnih promjena na prostorima bivše Jugoslavije i formiranja novih država. Svaka od tih državica je obavezna i nesumnjivo prinuđena da reguliše odnose između crkava i vjerskih zajednica i države", kazao je Amfilohije.

On je naveo da je većina država praktično regulisala te odnose, Makedonija do određenog stepena, i dodao je da jedina Crna Gora do danas zvanično i pravno, to nije uradila, sem načelno Ustavom iz 2007. godine.

Amfilohije je rekao da crnogorska država još nije donijela bilo kakav zakon o crkvama i vjerskim zajednicama.

"Na tome smo mi insistirali od samog početka, ali do sada nijesmo uspjeli da tu utičemo", kazao je on.

Amfilohije je podsjetio da su u Crnoj Gori u poslednje vrijeme sklopljeni, "takozvani temeljni ugovori između Rimokatoličke crkve, Islamske vjerske zajednice, Jevrejske vjerske zajednice, koja se prvi put u istoriji pojavila na našim prostorima, i države Crne Gore".

Prema njegovim riječima, jedina koja je ostala van tog procesa je SPC, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska i njene ostale eparhije: Budimljansko-nikšićaka i djelovi Mileševske i Zahumsko-hercegovačke eparhije.

Bonus video: