Promjene u policiji: Htjeli da naprave žandarmeriju, vraćaju CB

U Upravi policije u toku nova raspodjela radnih mjesta i skiciranje šeme organizacionih jedinica
381 pregleda 6 komentar(a)
Posebna jedinica policije, Foto: Savo Prelević
Posebna jedinica policije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2013. 16:17h

Sada već bivši komandant Posebne jedinice Zlatko Maliković početkom marta dostavio je Radnoj grupi Uprave policije predlog da se reorganizuje ta jedinica po ugledu na srpsku Žandarmeriju.

Kako “Vijesti” saznaju u policiji, taj predlog nije prošao jer su članovi radne grupe, koji rade na izradi novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, utvrdili da “tako nešto nije potrebno, ali ni moguće u ovom trenutku”.

“Posebna jedinica policije će u novom pravilniku biti organizovana na isti način kao i do sada. Radna grupa je ocijenila da ne postoji potreba za reorganizacijom te jedinice”, saopšteno je “Vijestima” u Upravi policije.

Novi direktor Uprave policije Slavko Stojanović, nakon dolaska na funkciju vršioca dužnosti, predložio je tri člana UP, koji su do 15. marta od svih organizacionih jedinica dobili predloge o tome šta bi trebalo da se uradi kako bi se unaprijedio rad i stanje u toj službi.

Predlog Posebne jedinice bio je da dobiju veća ovlašćenja ali i neke grupe za specijalne zadatke, koji već postoje u Specijalnoj anititerorističkoj jedinici. U pedlogu PJP traženo je da i njihova jedinica ima ronioce i alpiniste, jer bi na taj način, kako je pojašnjeno, mogli bolje da učestvuju u spasilačkim akcijama.

Predlog nije prošao, ali je nedavno smijenjen i Maliković, a na njegovo mjesto je postavljen novi komandant Dragan Blagojević, koji je nekoliko godina bio šef policije u Nikšiću.

Inače, pripadnici PJP po liniji rada zaduženi su za uspostavljanje narušenog javnog reda i mira, obezbjeđenje javnih skupova i manifestacija sa najvećim stepenom bezbjednosnog rizika, obezbjeđenje štićenih ličnosti i objekata od posebnog značaja ali pomažu i drugim organizacionim jedinicama prilikom radnih zadataka.

Iako je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji trebalo da bude završen tri mjeseca nakon što je krajem jula prošle godine usvojen Zakon o unutrašnjim poslovima, već nekoliko mjeseci kasni se sa izradom tog akta.

Tek dolaskom ministra Raška Konjevića na tu funkciju krenulo se sa izradom tog pravilnika, a osim tri člana iz UP u radnoj grupi su i predstavnici iz redova MUP-a.

“Vijestima” je u UP pojašnjeno da će radna grupa voditi računa o pitanju broja zaposlenih u Upravi policije ali i o tome da li je potrebno da se organizuje neka nova jedinica ili odjeljenje u policiji.

“Prilikom izrade pravilnika vodiće se računa o svakom zaposlenom i uopšte o zaštiti prava na rad službenika Uprave policije. Radna grupa će sagledati potrebu formiranja nove organizacione jedinice”, odgovorili su u UP.

U Upravi policije ima preko 5.000 službenika, a organizaciona šema je podijeljena u pet sektora - kriminalističke policije, policije opšte nadležnosti, granične policije, za ljudske resurse, pravna pitanja, telekomunikacije i informacione sisteme i za obezbjeđenje ličnosti i objekata. U sklopu UP je sjedište Interpola, ali i nekoliko odsjeka među kojima je najvažniji za borbu protiv organizovanog kriminala, gdje su i odjeljenja za zaštitu svjedoka, borbu protiv trgovine ljudima, terorizma.

U UP su i elitne jedinice SAJ, Posebna jedinica, ali i rad Forenzičkog centra u Danilovgradu.

Za direktno obavljanje policijskih poslova u šemi UP postoji osam područnih jedinica - Podgorica, Nikšić, Bar, Budva, Herceg Novi, Bijelo Polje, Pljevlja i Berane kao i 13 ispostava.

Vraćaju centre bezbjednosti

Novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u Upravi policije, zvanja policijskih službenika ali i Područnih jedinica otići će u istoriju, a plan je da se vrate stari nazivi.

“Policijska zvanja i nazivi organizacionih jedinica biće određena novim pravilnikom, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima i Uredbom o kriterijumima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju poslova u organima državne uprave Vlade Crne Gore”, pojašnjeno je u UP.

Po tom kriterijumu komesari I, II klase vratiće stare činove - inspektori, inspektori I klase, viši inspektori i glavni policijski inspektori. Nazivi područne jedinice, ispostave, filijale će takođe promijeniti imena, pa će se novim pravilnikom ponovo vratiti centri bezbjednosti, odjeljenja bezbjednosti.

Bonus video: