Kako put počne da tone dvije godine nakon što je završen?

Iako je završena tek prije dvije godine, nova magistrala Risan-Grahovo-Žabljak počela da propada, ministar Brajović ćuti, a u Direkciji za saobraćaj ne znaju razlog
102 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 15:09h

Novi put Risan - Grahovo – Žabljak, koji je tadašnji i sadašnji premijer Milo Đukanović pustio u saobraćaj sredinom decembra 2010. godine, još nije prošao tehnički prijem i dobio upotrebnu dozvolu, ali je uveliko počeo da propada pa je zbog tonjenja desetak metara kolovoza u blizini tunela Ivica saobraćaj teretnih automobila od nedjelje veče prekinut, a putnička vozila jedva prelaze preko potonulog dijela.

Ministarstvo saobraćaja oglušilo se na pitanja „Vijesti“ ima li taj put upotrebnu dozvolu, kako se dogodilo da je tako propao, iako je skoro izgrađen i hoće li za taj propust odgovarati neko u Direkciji za saobraćaj ili izvođač radova. Umjesto odgovora na konkretna pitanja, „Vijesti“ su došle do saznanja da je novi ministar Ivan Brajović naredio da se komunikacija sa „Vijestima“ svede na najmanju moguću mjeru i da se tom mediju daje samo ono što godi resoru kojem je on načelu.

U Direkciji kažu da će danas kompletirati signalizaciju i prilagoditi potonulu dionicu za odvijanje saobraćaja da može da se koristi dok se temeljno ne sanira na proljeće.

„Sada je na tom dijelu snijeg preko metar i sanaciju dionice nije moguće završiti dok ne dođe lijepo vrijeme“, kaže Slobodan Inić iz Direkcije.

Put je po ugovoru u obavezi da popravi austrijski PORR koji je gradio dionicu Ivica – Žabljak.

„Pošto je put još u garantnom roku, oni su po ugovoru obavezni da saniraju dionicu koja je potonula“, kaže Inić.

On nije mogao da kaže zašto put tone i je li riječ o propustu u izgradnji.

„Za to bi trebalo uraditi ozbiljnu analizu“, kazao je Inić.

Na pitanje hoće li se ta analiza raditi, odnosno hoće li se znati ko je napravio propust, Inić je ostao zagonetan.

„To bi trebalo neko drugi da utvrdi i kaže“, rekao je Inić.

On je indirektno potvrdio informaciju da je put koji se koristi duže od dvije godine još bez upotrebne dozvole.

„Tehnički preged je u završnoj fazi“, kratko je kazao Inić.

Pošto tehnički preged prethodi dobijanju upotrebne dozvole, a sanacija dionice kod Ivice će sačekati makar početak ljeta, izvjesno je da bi novi put od Boke do Žabljaka upotrebnu dozvolu u najboljem slučaju mogao dobiti tek sredinom ili u drugoj polovini godine.

Đukanović tvrdio da je put bezbjedan

Otvarajući put koji je građen deceniju i po i u koji je, kako je tada rekao, iz budžeta potrošeno preko 90 miliona eura, Đukanović je kazao da mu ne smeta što otvara nezavršen put i saobraćajnicu koja nije dobila upotrebnu dozvolu.

„Nadam se da je svaki građanin Crne Gore zadovoljan zbog toga što smo u saobraćaj pustili tako značajan put. Građevinske dozvole postoje za svaku dionicu i put je potpuno bezbjedan.

Procedura za tehnički prijem i upotrebnu dozvolu biće sprovedena prema propisima. Valjda je svima jasno da bi bilo neodgovorno za to vrijeme držati put van upotrebe, ne omogućiti građanima da njime putuju bezbjednije nego starim”, kazao je tada premijer.

Galerija

Bonus video: