Ronioci VCG popravljaju posao za koji je RCUD dobio više od 800.000 eura

Taj posao Mornarica obavlja u saradnji sa hidrograđevinskom firmom „YU Briv“ iz Kotora
0 komentar(a)
Ronioci Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ronioci Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.04.2013. 13:15h

Ronioci Pomorskog odreda Mornarice VCG počeli su u akvatorijumu marine Porto Montenegro u Tivtu pretragu morskog dna na svim sumnjivim lokacijama gdje se pretpostavlja da mogu postojati neeksplodirana ubojna sredstva (NUBS) zaostala iz ratova vođenih tokom 20. vijeka.

Taj posao Mornarica obavlja u saradnji sa hidrograđevinskom firmom „YU Briv“ iz Kotora, angažovanom za izgradnju novih gatova i proširenje marine. Nova operativna obala marine gradi se na čeličnim pilonima koji se zabijaju u morsko dno po 20 i više metara, do nailaska na čvrstu stjenovitu podlogu, pa je neophodno detaljno preispitati svaki sumnjivi lokalitet gdje se može očekivati prisustvo NUBS.

Mornarica VCG je u oktobru prošle godine u saradnji sa RM SAD i njegovim specijalno obučenim delfinima obavila pretragu tog i drugih djelova akvatorijuma Boke gdje se sumnja da na dnu mora još vrebaju razna NUBS, a sada će mornarički ronioci biti prisutni tokom izvođenja hidrograđevinskih radova i obavljati takozvano protivminsko obezbjeđenje obavljanja tog posla.

Sve to ne bi bilo ništa čudno da akvatorijum Porto Montenegra nije zvanično „razminirao“ Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, spasavanje, pruženje pomoći i kontrolu na moru (RCUD) iz Bijele.

Ta JU, kojom rukovodi bivši policajac Veselin Mijajlović, od 16. maja do 1. jula 2008. obavila je „razminiranje podmorja obalnog dijela Porto Montenegra“ na površini od ukupno 612 hiljada kvadrata morskog dna. Mijajlovićevi ronioci tom su prilikom, prema njihovom zvaničnom izvještaju, pronašli i izvadili 1.250 komada raznovrsnih NUBS i 2.500 komada metaka municije različitog kalibra, ukupne težine 17 tona.

Za taj posao RCUD je od kompanije „Adriatic marinas“, operatera marine Porto Montenegro, naplatio ukupno 860 hiljada eura. Nepunih pet godina kasnije, za posao koji su već jednom debelo platili RCUD-u, menadžeri kompanije Porto Montenegro kanadskog milijardera Pitera Manka višestruko manje novca će izdvojiti Mornarici VCG koja je angažovana da popravi propuste RCUD-a.

Na pitanje da li razmišljaju da podnesu tužbu i odštetni zahtjev zbog nekvalitetno obavljenog posla, kao i drugih okolnosti gdje su pretrpjeli štetu zbog postupanja RCUD-a utemeljenog na, u međuvremenu ukinutoj kao neustavnoj i nezakonitoj uredbi o obavljanju podvodnih aktivnosti, iz Porto Montenegra su „Vijestima“ kazali da o tome „komuniciraju sa nadležnim državnim službama“.

„Čekamo njihove instrukcije za dalje postupanje”, rekao je PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić. Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, i azerbejdžanski „Socar“ koji je nedavno preuzeo bivšu kasarnu Kumbor, već je zatražio da za posao protivminskog izviđanja i eventualnog čišćenja akvatorijuma u Kumboru gdje će graditi marinu i turistički centar, umjesto RCUD-a, angažuje ronioce Pomorskog odreda MCG, kao i da se u Mornarici intenzivno pripremaju da kvalitetno odgovore tom zadatku.

Morsko dobro: Nismo davali podatke

„Morsko dobro“ oglasilo se povodom tvrdnji obrađivača nacrta izmjena i dopuna državne studije lokacije Arsenal, a koja je planski osnov za marinu i nautički centar Porto Montenegro, da su trasu plovnih puteva u Tivatskom zalivu dobili od tog preduzeća.

Obrađivači, konzorcijum „Business art – CAU“ Podgorica, u grafičkim prilazima širenja Porto Montenegra ucrtali su trasu navodnih plovnih puteva u tom dijelu Tivatskog zaliva, tvrdeći da značajno proširena marina i akva-prostor „rezervisan za marinu“, neće uticati na odvijanje pomorskog saobraćaja i drugih aktivnosti na moru.

„Ovim putem želimo da demantujemo izjavu obrađivača, jer mu 'Morsko dobro' nije dostavljalo nikakve informacije, posebno ne plovne puteve, koji su u nadležnosti lučkih kapetanija. To smo danas saopštili i gradonačelniku Tivta Draganu Kankarašu“, piše u reagovanju „Morskog dobra“, koje je „Vijestima“ dostavila portparol Sandra Radulović.

Bonus video: