Sve više porođaja carskim rezom

Na Klinici za Ginekologiju i akušerstvo u Podgorici, prošle godine su obavljena 3.143 porođaja, od čega je 681 završeno carskim rezom
147 pregleda 0 komentar(a)
trudnica, Foto: Pinterest
trudnica, Foto: Pinterest
Ažurirano: 31.03.2013. 14:08h

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) uočava se stalan trend rasta porođaja koji se završe carskim rezom, saopštila je direktor te Klinike, Snežana Crnogorac.

„U cijelom svijetu je posljednjih decenija došlo do višestrukog uvećanja broja carskih rezova, pa i u Crnoj Gori, a na mnogim klinikama u okruženju njihov broj prešao je 30 odsto“, kazala je Crnogorac agenciji MINA.

Prema njenim riječima, na Klinici za Ginekologiju i akušerstvo u Podgorici, prošle godine su obavljena 3.143 porođaja, od čega je 681 završeno carskim rezom.

Crnogorac je kazala da je više faktora odgovorno za uvećanje broja porođaja putem carskog reza.

„Klinika za ginekologiju i akušerstvo liječi i završava porođaj kod najvećeg broja trudnica sa visoko rizičnim trudnoćama iz cijele Crne Gore, koje se zbog ugroženosti majke i ploda češće završavaju carskim rezom“, navela je ona.

Crnogorac je pojasnila da se pacijentkinje kod kojih je prvi porođaj završen carskim rezom, u najvećem broju slučajeva tako porode i u sljedećoj trudnoći.

Crnogorac je navela da se u nekim državama carski rez radi i na zahtjev trudnice

Ona je kazala da je jedan od faktora koji doprinosi većem broju carskih rezova i taj što sve veći broj trudnica odlaže porođaj poslije 35 godine života.

„Moram da kažem da je sve veći broj trudnica koje žele i traže carski rez kao način završavanja porođaja“, rekla je Crnogorac.

Prema njenim riječima, carski rez ima prednost kao način završavanja porođaja kod stanja koja ugrožavaju plod u materici, a ne postoje povoljni uslovi za vaginalni porođaj.

„Taj način završavanja porođaja ima predsnost i kod trudnica koje imaju prednjaćeču posteljicu ili tumor koji se postavlja ispred ploda, kao i u slučajevima kada je plod poprečno postavljen“, pojasnila je Crnogorac.

Ona je kazala da vaginalni porođaj nosi manje komplikacija po majku od operativnog, a smatra se poželjnim za plod u svim slučajevima kada za to postoje povoljni uslovi.

„U svima već navedenim slučajevima, kada je ustanovljen rizik za majku ili plod, carski rez je metoda izbora“, navela je Crnogorac.

Upitana da li odobrava zahtjeve trudnica da rađaju putem carskog reza, iako je moguć prirodan porođaj, Crnogorac je rekla da je carski rez operativni zahvat sa mogućim komplikacijama.

„Neophodno je da postoje indikacije, odnosno medicinski razlozi da se pristupi njegovom izvođenju“, kazala je ona.

Crnogorac je navela da se u nekim državama carski rez radi i na zahtjev trudnice.

„Svi veći medicinski skupovi na kojima se govori o trudnoći i porođaju razmatraju to pitanje, činjenice za i protiv te mogućnosti“, dodala je ona.

Bonus video: