Saobraćaj kod "Splendida" u haosu, Radulović: Ovo je bruka

Gostima treba više vremena od „Splendida” do Slovenske plaže, nego od Herceg Novog do Budve, kaže Radulović
100 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2013. 19:04h

Kilometarske kolone automobila, te potpuni saobraćajni kolaps, koji je izazvalo prokopavanje dijela glavne Jadranske magistrale na rtu Zavala, izazvao je juče revolt bečićkih hotelijera.

Gradnja kanalizacionog kraka, kojim Budva treba da se poveže sa novim postrojenjem za tretman otpadnih voda koje se gradi u bečićkom naselju Vještica, kapitalni projekat u metropoli turizma koji investira Opština sa gotovo 60 miliona eura, a koji vodi njemačka firma WTE, napravio je pometnju u odvijanju saobraćaja tokom protekla dva dana.

Trasa od raskrsnice u Bečićima do Zavale, odnosno desne dvije kolovozne trake bulevara, prokopane su još prije mjesec, tako da se saobraćaj od hotela “Splendid” do Budve, odvija lijevom stranom bulevara.

Hotelijeri su upozorili Opštinu da radove privodi kraju, jer im je predsezona dovedena u pitanje

Iako je to izazvalo oteženo saobraćanje, pravi haos je nastao prije dva dana, kada je nastavljeno prokopavanje puta preko Zavale, ka hotelu “Park” na ulazu u Budvu, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično samo jednom kolovoznom trakom.

Upravo to je bila kap koja je prelila čašu, pa su hotelijeri upozorili Opštinu da radove privodi kraju, jer im je predsezona dovedena u pitanje.

Činjenica da su pred katolički Uskrs hoteli u Bečićima tradicionalno dobro popunjeni, još više je donijela muke hotelijerima, jer im gosti od hotela do Starog grada u Budvi moraju putovati i po sat.

„Ovo ne možemo da shvatimo, jer znamo da ne mora ovako. I mi smo imali potrebe u određenom periodu, pa smo radili i kopali noću, dok je po danu sve funkcionisalo“, poručio je suvlasnik hotela „Splendid“ i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

On je zamolio Opštinu i investitore da hotelijere obavijeste godinu unaprijed da će nešto raditi, kako bi obustavili ugovoranje aranžmana u tom periodu.

„Ovako dobijamo nezadovoljnog turistu, jer im treba više vremena od 'Splendida' do Slovenske plaže, nego od Herceg Novog do Budve. Sezona je krenula, manje-više svi hoteli su popunjeni, jer je tako uvijek kada je katolički Uskrs. Od ovoga ne trpi samo hotel, nego i cijeli grad“, naglasio je Radulović.

Kiša, dodao je on, “ne može da bude alibi zbog spore dinamike”.

„Upravo za ove poslove ona pomaže, jer se nasuta zemlja brže slegne. Golim okom se vidi da se radovi lagano odvijaju, sa malim brojem izvršilaca. Ako planirajui i iduće godine da rade, neka nam kažu da ne ugovoramo poslove. Ovo je bruka i sramota”, zaključio je Radulović.

Opština: Strpite se kao što smo i mi vas trpjeli

Navodeći da će radovi biti izvođeni tokom cijelog aprila, iz Opštine Budva “pozvali su na strpljenje”.

“Upravo ono strpljenje koje je lokalna uprava imala kada su mnogi hotelijeri izvodili svoje investicione poduhvate. Riječ je o najznačajnijem projektu za naš grad. Prvi na našoj obali imaćemo ove sezone riješeno pitanje tretmana otpadnih voda. Znači, ne samo građani, već upravo i hotelijeri će imati značajne koristi. Imaćemo čistije more i okolinu, više neće biti problema kada je u pitanju izlivanje otpadnih voda. Zato i molimo na strpljenje“, poručili su iz Opštine.

Oni su pojasnili da su loše vremenske prilike uticale na to da se radovi odvijaju sporije, te odbacili tvrdnje da kiša pogoduje trenutnim radovima, već naprotiv. Iz kompanije “WTE” su ranije sa „Morskim dobrom” dogovorili da će do 1. maja svi radovi na bečićkoj plaži biti okončani.

Galerija

Bonus video: