Smeće baci na strmu obalu: Komunalna pojasnila kako se otpad može bacati u rijeku

Fotografije su uz dopis proslijeđene Komunalnoj policiji i Ekološkoj inspekciji, a iz obje stigao isti odgovor - da nijesu nadležni
175 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2013. 09:11h

Sudeći po odgovoru koji je grupa građana dobila iz Komunalne policije Glavnog grada, smeće se bez bojazni od kazne može bacati u rijeku, ako je obala dovoljno strma.

Žarko Miranović, administrator grupe na Fejsbuku “Lice Crne Gore” rekao je juče "Vijestima" da su od građana dobili fotografije na kojima se vidi da dvije osobe iz kombija, sa oznakom podgoričkog preduzeća “Milax”, istovaraju smeće u korito Morače, u Duklji, nedaleko od željezničkog mosta.

Fotografije su uz dopis proslijeđene Komunalnoj policiji i Ekološkoj inspekciji, a Miranović tvrdi da su iz obje dobili isti odgovor - da nijesu nadležni.

On je pojasnio da su ih iz Komunalne uputili na Ekološku i obratno.

Miranović tvrdi da su nedavno, 20 dana nakon prijave, dobili odgovor da je Komunalna policija ipak obišla lokaciju u Rogamima na kojoj je bačeno smeće u Moraču.

U njemu, između ostalog, piše da su konstatovali da je u koritu rijeke završilo 0,10 metara kubnih sitnih otpadaka rezane iverice, u raznim bojama, nastalih prilikom izrade namještaja.

Sjedište firme

“Izgled i mjesto deponovanog materijala odgovara fotografijama koje su priložene uz dostavljenu inicijativu, u kojoj je firma 'Milax' naznačena kao subjekat koji je istovario otpad, što je zapisnički konstatovano. Potom je izvršen obilazak obližnjeg sela Đurkovići, na osnovu informacija dobijenih od upitanih građana, koji nijesu znali naziv firme, ali su označili lokaciju gdje su čuli da se izrađuje namještaj. Međutim, na toj lokaciji je pronađen objekat koji je bio zatvoren, bez ikakvog natpisa, a prostor oko istog je djelovao kao da se u objektu ne obavlja nikakva djelatnost i kao da duže vrijeme niko nije dolazio”, piše u odgovoru koji je potpisala Ratka Dašić.

Ona je pojasnila da su potom obišli i Ulicu kralja Nikola, jer je naznačeno da se u njoj, na broju 308A, nalazi sjedište DOO “Milax”, ali da inspektori, međutim, nijesu uspjeli da pronađu sjedište firme. Pojasnila je da su pribavili broj telefona izvršnog direktora Milovana Lakočevića.

“Isti (broj telefona” nije u funkciji”, navela je Dašić u odgovoru.

Lakočevića su “Vijesti”, međutim, uspjele da dobiju. On tvrdi da je kombi njegov, ali ne i smeće bačeno u Moraču.

Lakočević čak ne bi ni bio kažnjen ni da su inspektori uspjeli da pronađu njega, odnosno sjedište preduzeća “Milax”, što je pošlo za rukom članovima pomenute grupe okupljene na Fejsbuku.

“Čak i da je pronađen... nije bilo moguće donijeti rješenje o uklanjanju deponovanog otpada, iz razloga što isto nije moguće izvršiti bez opasnosti po život, budući da je padina... izuzetno strma, a rješenja koja nije moguće izvršiti su ništavna, saglasno Zakonu o opštem upravnom postupku... Protiv izvršilaca predmetnog prekršaja nije bilo moguće preduzeti mjere iz objektivnih okolnosti...”, navodi Dašić u odgovoru.

Miranović je istakao da će nastaviti da prosljeđuju nadležnima sve slične fotografije.

Lakočević: Kombi je moj ali smeće i radnici nijesu

Lakočević tvrdi da osobe koje su istovarale smeće nijesu zaposlene u njegovoj firmi. Zatečen fotografijama, Lakočević je kazao da ne može ni da pretpostavi ko su osobe na njima. On je istakao da ga povodom tog slučaja nije kontaktirala nijedna inspekcija i da nema razloga da se krije.

“Otpad koji je završio u koritu rijeke Morače nije iz fabrike čiji sam vlasnik. Vozilo često pozajmljujem u privatne svrhe, te samim tim ne znam porijeklo izručenog materijala”, kazao je Lakočević juče “Vijestima”, istakavši da otpad koji nastaje proizvodnjom u fabrici namještaja “uredno odlaže” na lokaciji neposredno uz fabriku, a zatim ga pali.

Galerija

Bonus video: