Gašenje ili opstanak: Smanjiti cijene da bi mediji preživjeli

Prema riječima predsjednika AKEM-a, Slavka Mandića, mediji su dovedeni do krajnje granice izdržljivosti
96 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2013. 13:36h

Komercijalni elektronski emiteri ponovo su na okruglom stolu “Gašenje ili opstanak crnogorskih medija”, pozvali nadležne državne organe da smanje cijene usluga kako bi se izbjeglo gašenje nezavisnih elektronskih medija.

Na okruglom stolu, koji su organizovali Asocijacija komercijalnih elektronskih medija (AKEM) i Udruženje nezavisnih elektronskih medija (UNEM), ocijenjeno je da mediji u Crnoj Gori nijesu više davljenici kojima je potrebna samo ruka da bi se izvukli već utopljenici koji se mogu oporaviti jedino ukoliko neko pokaže želju da ih reanimira.

Prema riječima predsjednika AKEM-a, Slavka Mandića, mediji su dovedeni do krajnje granice izdržljivosti, dok su cijene Radio-difuznog centra previsoke.

“To smo zaključili iz analize računa koju nam dostavlja svakog mjeseca ali i analizom troškova koje pravi radi vlastite udobnosti i privilegija koje se finansiraju i od naših sredstava“, kazao je on.

Zato je, kako ističe, potrebno razmotriti troškove za koje ima osnova da budu manji i pojačati mjere kontrole prava na emitovanje programa stranih emitera. Takođe, on ističe da je neophodno obezbijediti recipročne uslove za rad crnogorskih emitera u inostranstvu.

On je podsjetio na zahtjeve koje je AKEM uputio Vladi, a odnose se na formiranje nezavisne komisije koja bi se bavila isključivo analizom troškova RDC-a i Agencije za elektronske medije i visinom cijena usluga elektronskim medijima, kao i prestanak pritiska na elektronske medije do donošenja zaključaka te komisije.

Mandić je naveo da RDC i AEM ne naplaćuju nadoknadu troškova koje stvara Javni servis.

„Ti su troškovi prebačeni na leđa komercijalih emitera, što je potpuno neprihvatljivo“, rekao je Mandić.

Mandić je ocijenio da je potrebno da se sprovedu svi zakonski mehanizmi prema Zakonu o elektronskim medijima i da se, kako je naveo, konačno povede računa o stvaranju crnogorske produkcije, a sve u cilju pružanja podrške medijskom pluralizmu.

„Neophodno je da se osnuje Fond za medijski pluralizam. Predlažemo da se dio prihoda od igara na sreću, gdje, ubijeđeni smo ima koruptivnih radnji, izmjesti u AEM gdje bi posebna komisija vršila raspodjelu na osnovu konkursa“, rekao je Mandić i dodao da je potrebno prihode Fonda dopuniti sredstvima od taksi koje bi se obračunavale prilikom registracije automobila. Ta sredstva bi, prema njegovim riječima, trebalo da se koriste isključivo za programe kojima bi konkurisali radijski emiteri.

Mandić je pozvao sve emitere da ne plaćaju zaostale dugove: “Lično pozivam sve elektronske medije da ne plaćaju svoje zaostale dugove, čak i po cijenu isključivanja iz etra dok se ne steknu normalni uslovi za funkcionisanje elektronskih medija.“

Predstavnik UNEM-a Miodrag Strugar kazao je da interes države treba da bude medijski pluralizam.

„Visoke takse guše medije, njihov broj se smanjuje. Zajednički cilj treba da bude da se doće do održivog načina“, rekao je on. Strugar smatra da je potrebno da postoje domaći fondovi koji će pomoći da se medijski pluralizam razvije.

Prema riječima direktora Radija Montena Dragana Bulajića ukoliko takse RDC-a i AEM-a i dalje budu visoke, nijedan radio, koji ima informativni program neće moći da opstane.

„AEM ne štiti elektronske medije, a oni su posebno ugroženi od pojave kablovskih oparatera. Ako im se ne pomogne, prijeti im gašenje“, ocijenio je on dodajući da je stranim medijima je lagodnije da rade u Crnoj Gori nego crnogorskim.

Direktor MBC televizije, Milutin Nino Radulović kazao je da se iznosi prema RDC-u i Agenciji mogu svesti na razumnu mjeru ukoliko se primijeni princip prema kome će komercijalni mediji plaćati tri odsto od ukupnog prihoda radija ili televizije.

“Ako zaradimo milion eura ove godine nimalo mi ne bi bilo žao da dam 30.000 eura Agenciji, ali ako treba od 100 hiljada da dam 30 hiljada eura to mi je teško. Nije da neću nego jednostavlno mi je teško”, istakao je on. Radulović je podsjetio na još jednu dadžbinu sa kojom se suočavaju komercijalni emiteri, a to je plaćanje prava prema autorima muzike.

“Predlažem da se izborimo da unutra uđe neka nezavisna revizorska kuća pa ako posluju pošteno, svaka čast, čestitamo! Ali ako ne posluju pošteno da vidimo ko tu treba da snosi odgovornost”, kazao je on dodajući da bilo dobro da mediji jedni drugima pruže podršku i sklope ugovore koji su javni.

Direktor AEM Abaz Beli Džafić kazao je da oni podržavaju inicijativu emitera za formiranje Fonda, ali je istakao da u Zakonu nije definisano kako bi taj fond mogao da se finansira niti ko bi trebalo da raspolaže tim sredstvima. Džafić je istakao da u toj agenciji ne prihvataju priču o rasipništvu.

„Agecija je napravila jako veliki napor kada je u pitanju smanjenje cijena. Za nacionalnu mrežu za radio, cijena je najniža u Crnoj Gori u odnosu na region i Evropu“, rekao je on.

I Ana Vukčević iz Agencije za elektornske komunikacije i poštansku djelatnost je kazala je da je i ta agencija izašla u susret medijima kako bi ih rasteretila plaćanja naknada za frekvencije namijenjenih za radio difuznu službu. Tako su, tvrdi, prema zakonskom okviru od 2010. godine crnogorski elektronski mediji potpuno oslobođeni plaćanja naknade za korišćenje radio difuznih frekfencija.

Galerija

Bonus video: