Predstavnici Beransela poručuju: Poštujte zakone, a ne silu

Reagovali nakon najava gradonačelnika da će uz pomoć policije ponovo početi sa istovarom smeća na Vasovim vodama
3 komentar(a)
Berane smeće, Foto: Rabrenović
Berane smeće, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 29.03.2013. 14:07h

Predstavnik mještana Beransela Gojko Cimbaljević poručio je lokalnim vlastima da nema potrebe da prijete primjenom sile, već da treba da pokažu papire, odnosno saglasnosti i dozvole.

On je kazao da Opština prije svega mora da ima saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma za lokaciju za privremeno odlaganje komunalnog otpada, kao i građevinsku dozvolu za gradnju regionalne sanitarne deponije sa reciklažnim centrom.

„Kako saglasnost ne postoji i kako su istekli svi rokovi za dobijanje građevinske dozvole, sva dosadašnja dokumentacija je nevažeća. Zato se i prijeti primjenom sile, i deblokadom neuređenog smetlišta opasnog otpada. Možda gradonačelnik razmišlja o karijeri u policiji, gdje bi bio uspješniji nego na mjestu na kojem se sada nalazi“, rekao je Cimbaljević.

Gradonačelnik Berana Vuka Golubović je, naime, prije dva dana za elektronske medije izjavio da će lokalne vlasti u Beranama čekati još dva dana, i ako tada stvari ne budu bolje, da će primijeniti silu i da nikoga neće milovati.

„Još dva dana ćemo čekati i imati strpljenja. Ukoliko i tada situacija bude ista, upotrijebićemo grublje metode. Ići ćemo na to da se otvori deponija. Nećemo se više milovati ni sa kim. Tražićemo primjenu zakonskih odredbi, gdje ćemo biti možda malo i grubi. Jer je red da se primijene norme. Odakle nekom pravo da, na primjer, stane na vaša vrata, i da vam kaže da ne možete da uđete u stan“, kazao je Golubović.

Ogorčeni ovakvim izjavama, Beranselci su poručili predsjedniku opštine da ih ni do sada nije mazio, i da „ne bi bilo loše da lično predvodi eventalnu novu policijsku akciju“.

„Mi smo i na sudu dokazali da se otpad na Vasovim vodama odlaže na divlje, i da su i dosadašnje intervencije policije bile čisti akti nasilja nad građanima Beransela, odnosno da nije bilo nikavkog pravnog osnova da policija pruža asistencije lokalnim vlastima“, kaže predsjednik MZ Tiho Bogavac.

On je uputio „policiji apel i poziv da ovog puta dobro razmisle prije nego se upuste u intervenciju“.

„Ja ih pozivam da štite zakon, što im je obaveza, i da budu na strani onih koji se zalažu za poštovanje zakona. Neka vide ko krši zakon, mi ili lokalne vlasti“, rekao je Bogavac.

On je dodao da su mještani Beransela istrajni u namjeri da ne dozvole dalje odlaganje otpada na Vasovim vodama.

„Da nijesmo istrajni, ne bi već mjesec i po dežurali na barikadama na ulazu u naselje. Nema drugog načina da odbranimo svoje Ustavom i zakonima grantovano pravo na zdravu životnu sredinu“, kazao je Bogavac.

Mještani Beransela proteste su započeli prije dvije i po godine.

Kontejnere praznili kolege

Beranskim komunalcima juče su u čišćenju grada pomogle kolege iz Kolašina i Rožaja. Kontejnere su, naime, praznili u kamione kolašinskih i rožajskih registarskih oznaka i odvozili ih na deponije u tim gradovima.

Pretpostavlja se da su kolege došle svojim kamionima, kako ne bi u svojim sredinama izazvali reakcije lokalnog stanovništva, zbog dopremanja tuđeg smeća.

Bonus video: